Rydding og innlegg til media.

De to siste dagene denne uken har jeg fått ryddet litt i eget arkiv, i saker og nok en gang kommentert Høyre sin politikk som ser ut til å endre seg alt etter hvilken rolle de har.

Torsdag leste jeg noen av de punktene Høyre, felleslista og MDG har blitt enige om i sin samarbeidsavtale. Det førte til at jeg sendte følgende pressemelding til lokal media:

«Innlegg / pressemelding økonomi:

Jeg har lest de punktene i samarbeidsavtalen mellom Felleslista, Høyre og MDG som MDG la ut i går. I pkt. 8 står følgende: «Fellespunkt for partiene at kommunens driftbudsjett er i balanse innen 3 år.»
Dette er full helomvending fra Høyre sin side når det gjelder kommuneøkonomien.
I kommunens sist vedtatte økonomiplan for 2015 – 2018 legges det opp til avsetning til disposisjonsfondet på ca. 8 millioner fra 2016 – 2018 . I 2015 vil vi sannsynligvis ikke nå de mål vi har satt oss på grunn av manglende utbytte fra Everket, men i økonomiplanperioden er inntekter derfra redusert. Driftsrammene avhenger selvsagt av mange eksterne forhold vi lokalt ikke rår over. Fortsetter den blåblå regjeringen med skatteletter, reduseres nok overføringene til kommunene, og kraftinntektene er svært usikre med forslaget fra regjeringen om å fjerne eiendomsskatt fra blant annet kraftlinjer og vindkraftanlegg.
Posisjonen, med egen «adresse» til Arbeiderpartiet, fikk sterk kritikk fra Høyre i hele valgkampen for uansvarlig økonomistyring. I Selbyggen den 11. september skriver også lederen at det er Høyres utspill om kommuneøkonomi som har preget debatten uten at de andre partiene har tatt denne debatten innover seg og vært villige til å diskutere realitetene.
Siden dette var siste utgave av Selbyggen før valget, var det ikke mulig å svare på, og i intervju i Nea Radio den 23. september, ble det bekreftet at noen nettopp hadde stemt på Høyre på grunn av deres fokus på kommuneøkonomien.
Har Høyre bevisst kjørt Hans Bårdsgård foran seg for å «svartmale» økonomistyringa til dagens posisjon, som i alle deres innlegg ble «adressert» til Arbeiderpartiet? Når de like etter valget gjør full retrett, vraker sin egen toppkandidat og virkelig realitetsorienterer seg, er det nærliggende å tro at dette var planlagt.
I Arbeiderpartiet realitetsorienterte vi både oss selv og andre ærlig både før, under og etter valgkampen. Vi har aldri holdt skjult at kommuneøkonomien er stram, men allerede i 2014 ble det en resultatforbedring på 16,5 millioner fra foregående år.»

Jeg har gjentatte ganger i valgkampen påpekt feil fakta i Høyre sin beskrivelse av økonomi og andre forhold. Når de nå like etter valget snur totalt, konkluderer jeg med at det i valgkampen var helt korrekt av meg å stille spørsmål ved Høyres troverdighet. Bevisst feilinformasjon opprører meg alltid. Skal vi politikere ha troverdighet og få folk til å delta i valg, må vi i alle fall være ærlige.
Det er også noe merkelig at de skriver at kommunens driftsbudsjett skal være i balanse i løpet av tre år. I mine åtte år som ordfører har vi aldri vedtatt et driftsbudsjett som ikke har vært i balanse. Enkelte år har det balansert med bruk av fond, men det er aldri vedtatt driftsutgifter som vi ikke har dekning for. Regnskapet har dessverre noen år kommet ut med overforbruk, men det er noe helt annet enn å vedta et driftsbudsjett som ikke er i balanse. Det meste av det regnskapsmessige overforbruket skyldes uforutsette kostnader og manglende refusjoner for ressurskrevende brukere, noe som er vanskelig å forutse.
Redaktøren i Nea Radio kom innom kontoret for å intervjue meg etter at de mottok pressemelding / innlegg om Høyre og kommuneøkonomi. Jeg er ennå ikke blitt kontaktet av Selbyggen, og vil over helga be om at det blir tatt inn under «Min mening» kommende fredag.
Det er mange reaksjoner i bygda på det som nå har skjedd for å få en samarbeidsavtale om posisjoner for kommende kommunestyreperiode.  Etter at det ble kjent at felleslista og MDG krevde at Høyre vraket sin toppkandidat, noe de imøtekom for å få posisjoner, traff jeg en som jevnlig har kontakt med mange ungdommer. Vedkommende sa at alle som nå har vært med i prosessen som førte til at Høyres toppkandidat måtte gå, ikke bør skrive under manifest om mobbing. Det er vanskelig å motivere barn og unge når en sjøl ikke følger de leveregler vi forsøker å formidle.
Søndag fikk jeg epost med spørsmål fra giveren av en gave fra 2003 til rusforebyggende arbeid. Vedkommende har fått takk, men ikke hørt noe om hva pengene ble brukt til. Med litt «detektivarbeid» i arkiv og administrasjon, fant vi hva disse ble brukt til, og sendte svar til giveren.
Halvparten av beløpet vi fikk,  ble brukt til etablering av fritidsklubb i 2004. I tillegg ble det startet opp aktiviteter som dansekurs og ridegrupper i perioden 2007-2010. Resterende del av beløpet ble brukt da vi etablerte «Kjør for livet» i 2013. Alt dette er rusforebyggende aktiviteter for ungdom. Status på aktivitetene i dag er at ungdoms- klubben er lagt til frivilligsentralen og har åpent hver mandagskveld. «Kjør for livet» har klubbkveld hver onsdag. Dette er et forebyggende tiltak for utvalgte ungdommer som står i risiko for negativ utvikling.
Selv om dette skjedde før jeg ble ordfører,  er jeg på kommunens vegne glad for at vi kunne gi et svar, men beklager selvsagt at dette ikke har skjedd tidligere.
Torsdag kveld dro jeg sammen med barnebarn til Monsberga i Stjørdal der kulturskolen i Selbu, Malvik og Stjørdal inviterte til Eventyrstien. Kulturskoleelever fra alle de tre kommunene deltok i tillegg til dans og musikkelever fra Ole Vig vgs.
Som tidligere år var dette et flott arrangement med visuell kunst, sang, musikk og drama. Godt jobba av elever og ansatte!

Fredag morgen kom en veileder fra KS som skal bistå kommunen med folkevalgtopplæring. Rådmannen, sekretær, varaordfører og jeg deltok fra kommunens side. Vi la fram forslag til tema, og veilederen hadde sendt oss innspill i forkant av møtet.
Noe opplæring vil skje i forbindelse med ordinære møter, men det planlegges også et todagers opplegg. I begge mine to perioder har vi reist bort og vært sammen i to dager med overnatting. Tilbakemeldingene på dette er positive, siden en da blir godt kjent, og nye politikere får lære mye av de som har lang erfaring. Det ble enighet om å kjøre samme opplegg i år.
Som vanlig hadde jeg samtaler med rådmann og saksbehandlere og kastet en del papirer som også er registrert i saksbehandlingssystemet.
Rådmannen fikk tilbakemelding på henvendelse til Statens Vegvesen om stenging av vegen i Stigamælen. De lover i det minste bedre informasjon, men fremdeles er det ikke avklart om det blir nedsatt fart på omkjøringsvegene.

Lørdag hadde vi fem barnebarn på potetopptaking. Åkeren er ikke stor, men det er uansett stas å være med og ikke minst få oppgjør for godt utført arbeid.

I kommende uke er det bare et møte. Nå er det nesten ingen politiske avtaler i min kalender. Konstituering av nytt kommunestyre er planlagt til den 12.oktober, så fram til da har jeg ansvaret og vil følge opp aktuelle saker.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: