8. mai.

Den 8. mai var det 70 år siden frigjøringen av Norge etter fem år med krig og okkupasjon. Siden det er jubileum i år, valgte formannskapet å markere dagen litt ekstra.

Torsdag dro jeg sammen med personalsjef og hele administrasjonsutvalget til Stjørdal der vi intervjuet fire søkere til rådmannsjobben. Flere av søkerne hadde bedt om å bli unntatt offentlig, og siden «offentleglova» er streng i forhold til dette, ble det bare en som ble imøtekommet, og dermed trakk noen søknaden sin.
Intervjuene gikk greit, og vi valgte å gå videre med tre av søkerne. Målet er å ansette rådmann i kommunestyrets møte den 26.mai.
Jeg dro en tur til kontoret, før dagen ble avsluttet, for å lese post og forberede velkomsthilsen til fredsjubileet.

Fredag tok jeg fri for å delta i begravelse før vårt lokale fredsjubileum startet i kirken kl. 16.00.
Mange møtte opp, og jeg fikk æren av å ønske velkommen. En komite bestående av representanter fra formannskapet, ungdomsrådet, Selbu pensjonistforening, Selbu menighetsråd og Peder Morset folkehøgskole planla og gjennomførte arrangementet.
I kirken var det mye allsang, flott solosang, diktlesing og orgelmusikk.
Da vi kom ut av kirken, ble vi møtt med regn, men vi fikk ei fin høytidelig stund ute ved bautaen over falne fra Selbu under 2. verdenskrig. Jeg fortalte litt om hver enkelt, hvor de falt og hvem de var. Deretter la en, som sjøl var med i kamper under krigen, ned krans som et symbol på vår takk. Minnestunda ute ved bautaen ble avsluttet med at vi sammen sang to vers av «Ja, vi elsker».
Siste del av arrangementet foregikk i Menighetshuset. Der ble det helt fullt, og komiteen serverte kaffe og kaker før vi fikk høre deler av en monolog som er skrevet etter forestillingen «Snømørkt» om Morsetfamilien sin kamp mot okkupasjonsmakta under 2. verdenskrig. Det var «mor Marit» sine ord og tanker som ble delt med oss til musikk som var skrevet spesielt til «Snømørkt». Forfatteren av «Snømørkt» , Elisabeth Matheson, fremførte monologen med fantastisk innlevelse og Øyvind Farmen bidro med trekkspillmusikk.
Elever i 10. klasse i Selbu har i mange år reist på tur med «Hvite busser». Årets elever hadde laget en film  som de viste, etter å ha fortalt litt om hva de hadde sett og lært etter besøk i konsentrasjonsleirene. De avsluttet sitt bidrag med å synge «Til ungdommen».
Kveldens høydepunkt var utdeling av minnemedaljer til fire personer. Kommunene sendte søknad med begrunnelse til fylkesmannen, som godkjente alle fire. To var til stede, og en er desverre gått bort etter at godkjenning forelå. Etter å ha kontaktet fylkesmannen, ble denne overrakt pårørende. Medaljene skulle ikke tildeles etterkommere, men dette var en helt spesiell situasjon. Tre sønner møtte opp og tok i mot medaljen som skulle tildeles deres mor. En av dem tok ordet, takket og fortalte litt om det de visste om hennes innsats under krigen. Hun hadde ikke ønsket å dele minner fra krigen med noen, men andre bekreftet at hun var aktiv i motstandsarbeid.
Jeg fikk dele ut medaljen til de to som var til stede. De ble intervjuet, og en av dem har nettopp vært i Gratangen der han deltok i kamper i Trønderbataljonen under krigen. Han er 97 år, men frisk og fantastisk sprek. Jeg setter stor pris på å høre han fortelle om sine opplevelser både som barn og ungdom i bygda og fra krigshandlinger. Den fjerde som skal ha medalje, skal jeg dra heim til.
Seks veteraner som har deltatt i internasjonalt fredsbevarende arbeid, fikk overrakt ei rose og kommunepin.
Utdelingen ble avsluttet med at jeg leste en prolog som var skrevet av Otelie Simonsen fra Selbu til den 17. mai 1948.
Etter takk til aktører og tilhørere, sang vi fire vers av «Selbusangen», og det var mange lovord å høre fra de som var til stede. Stor takk til komiteen som gjorde en god jobb både før og under arrangementet.

Etter en trivelig søndag sammen med slektninger i konfirmasjon i Trondheim, går jeg inn i ei uke som ikke er fullt så travel. Taler må forberedes til den 17.mai. Selv om ikke noe er skrevet ned ennå, har jeg i tankene planlagt hva jeg vil si noe om.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: