Trivelig jubileumsfeiring.

Med to dagers konferanse i Oslo, valgte jeg å kutte den siste dagen før lunsj for å delta på 40-årsjubileum i Selbu Pensjonistforening. Det betyr mye for meg å kunne prioritere deltakelse lokalt, og når jeg fikk byttet fly, rakk jeg å delta på hele arrangementet.

Torsdag hadde LVK  ( Landssamanslutninga av vasskraftkomunar)  invitert til eiendomsskatteseminar i Oslo der jeg hadde deltatt på en annen konferanse på onsdag.
I Selbu står vi nå foran et stort arbeid med taksering av verker og bruk. Det er mange år siden dette ble innført i Selbu, men de senere årene er det ikke fulgt opp i forhold til nye anlegg og opprusting av eksisterende. LVK har oppnevnt et eiendomsskatteutvalg der økonomisjefen i Tydal er med. I en pause torsdag fortalte hun at hun hadde sendt ut  invitasjon til flere kommuner i Sør-Trøndelag om å gå sammen om opplæring spesielt rettet mot de kommunale takstnemndene. Dette vet jeg er både nyttig og viktig selv om vi har godt kvalifiserte medlemmer i takstnemnda.
En rådmann jeg snakket med, hadde nettopp vært igjennom taksering og anbud på utføring av det arbeidet. Eiendomsskatteutvalget har laget mal for innhenting av anbud, så her bør vi høste erfaringer og dra nytte av arbeidet som allerede er gjort.
Etter at leder i LVK hadde ønsket velkommen, fikk vi framlagt tall som viser at eiendomsskatten utgjør en vesentlig inntekt for kommunene. I Selbu har vi fremdeles eiendomsskatt bare på verker og bruk, men mange kommuner har innført alminnelig eiendomsskatt for hele kommunen.
Regjeringen vil i høst legge ut et forslag til ny skatteforvaltningslov på høring. Der kan det komme endringer som får betydning for kommunene, men statsministeren har uttalt at det kan være egne regler for kraftanlegg. Dette kan forhåpentligvis bety at den skal bestå.
Vi fikk også noen eksempler på saker det er jobbet med og utfallet av disse. Blant annet har LVK i flere år jobbet for å få fjernet makstaket på eiendomsskatt for kraftanlegg. Grunnlaget for beregning av denne skatten kan noe forenklet forklares med brutto  salgsinntekter, som beregnes etter gjennomsnittlig spotpris de siste fem årene multiplisert med  virkelig produksjon, med fratrekk av kostnader.
Stortinget har satt et tak for hvor høyt dette grunnlaget kan være pr. produsert kwh, og for de aller fleste kraftverk er dette taket nådd. Det betyr at de energiverkene som har høyest inntjening, får den største «skatterabatten».
Grunnlaget for utskriving får kommunene fra Statistisk Sentralbyrå, men også der kan det forekomme feil, så det er viktig å ha kompetanse i egen kommune.
I statsbudsjettet for 2012 og 2013 ble taket hevet, men det er fremdeles ikke fjernet.
For nettanlegg er det substansverdi som legges til grunn og for småkraftverk er det skatteverdi, så her gjelder det å ha tunga rett i munnen når eiendomsskatt skal skrives ut.
Foredrag fra konferansen.
Ordfører i Surnadal, Mons Otnes, er leder i nasjonalparkstyret for Trollheimen. De har fattet et enstemmig vedtak i styret om å arbeide for å få med grunneiere evt. bruksberettigede i styret. Det har også vi i Selbu jobbet med, men vi fikk ikke gjennomslag for dette i departementet da styret for Skarvan, Roltdalen og Sylan ble oppnevnt.
Varaordfører har også hatt samtale med Otnes, og de ble enige om å forsøke å få et møte med departementet. Dette er nå fulgt opp, og i forrige uke ble det gjort avtale om møte. Jeg har en avtale den dagen, men heldigvis kan varaordfører delta.
I nasjonalparkstyret i Skarvan og Roltdalen og Sylan har jeg også tatt opp temaet, men der var det ikke stemning for å sette det på agendaen. Jeg gjorde det imidlertid klart at jeg uansett vil jobbe politisk for å få med grunneiere / bruksberettigede i styret. Håper departementet fatter et vedtak slik at de får plass i alle de lokale forvaltningsstyrene.
Selbu Pensjonistforening inviterte til jubileumsfeiring på torsdag. Jeg prioriterte dette og dro fra konferansen ved lunsjtider. Jubileet ble feiret på Peder Morset folkehøgskole, og over 100 pensjonister fra ei meget aktiv forening var samlet til middag, kaffe, underholdning, taler og dans.
Leder i Sør-Trøndelag pensjonistforbund fortalte om deres arbeid og bekreftet at foreninga i Selbu var en av de største i fylket. Jeg gratulerte fra kommunen, og leder i foreninga i Tydal hilste fra dem.
Det var en flott og trivelig markering. Kommunen har et meget godt samarbeid med foreninga. De bidrar med mange aktiviteter som krydrer hverdagen for medlemmer og andre. Det er syng med oss, dansetilstelninger og turer, og fem dager i uken har de åpen kaffe på eldresenteret ,som er bygd i tilknytning til omsorgsboligene i sentrum.
Jeg er sikker på at det de bidrar med, fører til at flere klarer seg lenger på egen hånd, og at det kommunale hjelpeapparatet dermed blir avlastet. Takk for innsatsen!

Fredag var det møte i nasjonalparkstyret for Skarvan og Roltdalen og Sylan. Denne gangen var det lagt til Kirkebyfjellet i Meråker, og på saklistra sto flere saker med søknader om aktiviteter og oppsetting av uthus.
Vi sa ja til merking av sti til Storskarven, til oppsetting av uthus som erstatning for et som stormen «Ivar» tok og til sykling langs en kjøretrase under kraftlinja gjennom Sylan.
Meråker bruk var til stede og orienterte om sine interesser i nasjonalparken. De har flere utleiehytter, og vi har anbefalt innvilget søknad om transport til disse.
Bevilgning av midler etter søknad til Miljødirektoratet ble tatt til orientering. Noe av dette tildeles SNO som har ansvar for tilrettelegging med klopplegging og vedlikehold.
På veg heim fra Oslo på torsdag tok jeg kontakt med Henrik Fuglem som skulle delta i finalen i Norske Talenter. I samtale med hans far fikk jeg ønsket han lykke til og fortalt at vi er utrolig stolt av at han nådde finalen. Jeg fulgte selvsagt spent med på TV2 fredag kveld, og ble nok en gang imponert over sang og sceneopptreden. Henrik gikk ikke helt til topps, men det er uansett å betrakte som seier når en går helt til finalen. Nok en gang, gratulerer til Henrik som  er en god ambassadør for Selbu.
I august skal han og bandet han deltar i, være med i finalen i MGP-junior. Da har jeg bestilt billetter og ser virkelig fram til forestillingen i Oslo Spektrum sammen med mange fans fra Selbu.

Neste uke blir det litt tid på kontoret etter at kommunestyremøtet er ferdig mandag kveld. Den dagen skal jeg først  delta på sjøsettinga av Jøvra, som takket være «ildsjeler»,  kommer på sjøen etter et år i opplag. Håper værgudene er med oss, og at media dekker dette like bredt som  oppslagene om manglende vatn i Selbusjøen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: