Intervjuer, evaluering og forberedelser til Minot-tur.

De siste dagene har jeg hatt møter om mange ulike emner. Det meste krever forberedelser, og derfor blir både dager og kvelder fullt belagt.

Fylkeskommunen støtter AiR (Artist in Residence) – ordningen ved Sjøbygda Kunstnarhus . De har vært med i tre år, og vi har fått invitasjon til å være bidragsytere til deres evaluering. Mandag morgen hadde vi et formøte der vi gikk igjennom kommunens bidrag siden senteret ble etablert og samarbeidet i de tre siste årene. I denne perioden har vi fra kommunens side  bidratt økonomisk med kjøp av tjenester gjennom den kulturelle  spaserstokken og skolesekken.
Det er ingen tvil om at Sjøbygda kunstnarhus med Eldbjørg Raknes som eier og driver, har gitt Selbu mange positive oppslag i media. I satsingen på omdømmebygging, bidrar kunstnarhuset på en god måte. Mange av de kunstnerne som er der, er internasjonalt kjente utøvere spesielt innen musikk.
Festivalen og andre aktiviteter som foregår, er dessverre ikke så godt besøkt av folk fra bygda, men vi har heller ikke vært flinke nok til å tilrettelegge og markedsføre det som tilbys.
I et møte med Eldbjørg ble vi enige om at vi må jobbe tettere sammen. Noen av kunstnerne som besøker senteret, har for eksempel hatt konsert i kirken. Det kan videreutvikles, og vi har flere etablerte «kulturarenaer» og arrangementer, som vi kan invitere kunstnere inn på. En mulighet er det også å få samarbeid mellom våre mange dyktige amatører og de profesjonelle kunstnerne som har opphold i Sjøbygda.
Etter en rask lunsj gikk turen til Granby Gård der lokale media ville intervjue og ta bilder av oss som skal til Minot på den norske høstfesten kommende uke.
Vel tilbake på kontoret fikk jeg besøk av leder i Selbu frivilligsentral. De tar seg av alt det praktiske med TV-aksjonen, og sammen formulerte vi et brev som sendes ut til næringsliv, lag og organisasjoner. Der informerte vi om bedriftsstafetten som leder i styret for Selbu Næringsforum har satt i gang, og sendte med en link til aksjonens hjemmeside. Selbu Nærings- forum bistår oss med å  sende skrivet videre til sine medlemmer.
Selv om en ikke blir utfordret, er det selvsagt anledning til å gi sitt bidrag gjennom giverportalen for næringslivet. Her blir alt fra den enkelte kommune registrert, og til enhver tid er det mulig å se hvor mye som er samlet inn.

Tirsdag morgen kom en journalist og en fotograf fra Ukeadresse heim til meg. Kommende lørdag skal de skrive om lykke, og det var årsaken til at jeg, som ordfører i «Lykkelandet Selbu», ble kontaktet. Jeg understreket nok en gang for journalisten at det slettes ikke er alle i Selbu som føler at det er et spesielt «lykkeland», men det har vært slagordet vårt i over 40 år.
Hver og en som bor i kommunen bør føle et ansvar for at alle skal kunne identifisere seg med slagordet vårt. Det betyr å involvere, ta godt vare på hverandre, vise respekt og sammen bidra til fellesskapet. Håper i alle fall at dette blir med i reportasjen.
Direkte fra intervjuet heime, gikk vegen til Nea Radio der temaet var kommunesammenslåing. Etter at Høyrelederen så klart sa at noe av det første de vil gjøre i regjering, er å tegne et nytt kommunekart, er dette ekstra aktuelt. Ordfører i Tydal deltok på telefon, og vi er begge enige om at vi fungerer godt på egen hånd. Samarbeidet i  Værnesregionen gir oss et godt supplement på områder der vi ikke nødvendigvis trenger en hel stilling alene, eller der det fungerer bedre med et større fagmiljø.
Med erfaringer fra kommunereform i Danmark der det viser seg at det ikke blir reduserte kostnader om en slår sammen kommuner, har jeg ingen forståelse for at kommuner skal slåes sammen med tvang. Vi har også flere eksempler i Trøndelag på at de gamle kommunegrensene består i folks bevissthet lenge etter at de er lagt ned. Det har ført  til grendalister ved valg, og krav om å ha samme tilbudene  i de gamle kommunesentrene som i det nye.
Jeg er heller ikke i tvil om at interessen for lokaldemokratiet vil svekkes dersom avstandene er  store til kommuensenteret. Uvilkårlig vil det føre til at en ikke føler tilhørighet til de som skal ta de viktige, lokale avgjørelsene.
Dersom kommuensammenslåing skal skje med tvang, er det viktig at vi deltar i prosessen. Det gagner ingen at vi «stikker hodet i sanden».
Vi har fått ny sektorsjef på Helse og Sosial. Han stakk innom kontoret og slo av en prat. Det er en stor sektor som har vært uten toppleder en periode. Rådmannen har fungert som sektorsjef, men med de oppagvene han har i tillegg, sier det seg sjøl at ansatte har savnet daglig kontakt med sin leder.
Vi er nå med i MOT og har inngått avtale med «Kjør for livet». Tirsdag møttes sentrale og lokale personer fra de to organisasjonene for å se på hvilke mulgiheter det ligger i et tettere samarbeid mellom dem. Begge jobber med ungdom for å styrke deres selvtilliten slik at de tør å ta egne valg, og med å gi dem positive opplevelser av å lykkes.
I møtet ble det gjort avtaler om å starte samarbeidet i forbindelse med «MOT-til-å-glede-dagen» som markeres den 22. november i år.
Etter lunsj kom to ansatte fra Sør-Trøndelag fylkeskommune sammen med en person fra Trøndelag forskning og utvikling, som bidrar med evaluering av AiR-ordninga i Sjøbygda Kunstnarhus.
Fra kommunen var jeg representert sammen med en ansatt i Selbu Næringsforum. Vi ble bedt om å si noe om hva dette har betydd for bygda, og hvilke tanker vi har ved en evt. videreføring.
Før de kom til oss, hadde de snakket med styremedlemmer, innehaver og kunstnere som har hatt opphold i Kunstnarhuset.  Jeg håper at fylkeskommunen vil videreføre sin støtte, slik at tilbudet til kunstnere og samarbeidet med bygda kan videreutvikles.. Selbu blir kjent langt utenfor egne landegrenser gjennom aktivitetene på den gamle skolen i Sjøbygda og i «Bekkastua».

Selbu Næringsforum har ansvaret for en stand i Minot på vegne av Trøndelag reiseliv.  Jeg deltar sammen med dem, og onsdag morgen gikk vi igjennom hva vi må ha med oss, snakket litt om reisen og opplegget generelt.
Store deler av dagen brukte jeg  til å lage nye foiler og oppdatere gamle på min PowerPoint-presentasjon av kommunen. I oktober skal det være Trøndermøte på Peder Morset Folkehøgskole. Der er jeg bedt om å ønske velkommen til Selbu og presentere bygda. Jeg laget noe ekstra om vårt samarbeid med folkehøgskolen og supplerte med medlemsskapet i MOT og «Kjør for livet».
Barnehageopptak, fremtidig organisering av næring- og kulturarbeidet vårt, økonomi og framdrift på investeringer var noe av det jeg hadde samtaler med rådmannen om innimellom hans møteavtaler.

Nå har jeg bare en dag igjen på kontoret denne uken. Etter eget ønske gikk jeg ned til 90 % stilling i denne perioden. Kommende fredag tar jeg fri fra kontoret, men er tilgjengelig på telefon. Når det ikke er møteavtaler på fredag, er det godt å koble litt av fra politisk arbeid.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: