Statsrådsbesøk.

I Værnesregionen deltar vi i et pilotprosjekt med ny velferdsteknologi, og fredag kom to statsråder til Selbu for å bli informert om det som prøves ut.

Torsdag morgen dro jeg til Trondheim på revisjonsutvalgsmøte i Trønderenergi. Der fikk vi blant annet gjennomgang av ny regnskapsstandard og tok en rask gjennomgang av retningslinjene for eget arbeid.
Jeg fikk bare litt over et kvarter heime før jeg dro til Øverbygda på «ordførers tur», som arrangeres i alle medlemskommunene til Trondheimsregionens friluftråd.
I år gikk turen et stykke inn i Skarvan og Roltdalen Nasjonalpark der vi ble guidet av en person som har en fantastisk kunnskap om kvernsteinshistorien vår. En som også ofte er med og guider grupper, bidro denne gangen med kaffekoking oppe i området der det var gruvevirksomhet. Kvernsteinen fra Selbu var kjent for å ha meget god kvalitet, og kvernsteinsdrifta i Selbu varte i mange hundre år. Den går helt tilbake til 1400-tallet og ble avsluttet i 1914.
Over 100 personer hadde møtt opp for å delta på turen, og været var helt perfekt. Med guiding og kaffekos på en fin midtsommerkveld fikk i alle fall jeg senket skuldrene i utrolig vakker natur med mange kulturminner.
Det ble sen kveld før vi kom heim, og da var tiden inne til å tenke igjennom hva jeg ville si til de to statsrådene som kom på besøk fredag.

Prosjektansvarlig fra Stjørdal og en av våre egne ansatte som jobber med prosjektet, hadde alt klart for besøket da jeg traff dem i Selbu frivilligsentral sine lokaler fredag morgen.
Sammen med dem besøket jeg beboeren i en av leilighetene som har fått innstallert dørsensor og bevegelsessensor. Både beboeren og pårørende hadde gitt tillatelse til at de tilreisende gjestene fikk komme inn i leiligheten for å se hvordan utstyret fungerer.
Da Trond Giske og Jonas Gahr Støre kom, tok de seg tid til å prate med pensjonister som satt ute i det fine været.
Fra Telenor var blant andre administrerende direktør til stede, og representanter fra Visma som også er samarbeidspartner i prosjektet, hadde tatt turen til Selbu. Dette er et pilotprosjekt, og sammen med Stjørdal er Selbu en av de første kommunene i landet som knytter velferdsteknologi til pasientjournal.
Prosjektleder demonstrerte og informerte om utstyr  og ønsker om videreutvikling av smartere sensorer. Begge statsrådene stilte mange spørsmål, og både lokale og regionale medier var møtt opp.
Prosjektet vi deltar i, heter «Bo lenger hjemme», og det vi hittil har sett, gir i alle fall brukerene større frihet og en tryggere hvedag.
Helseministeren presiserte at dette aldri kan erstatte «de varme hendene».
En dørsensor som gir utslag til en Ipad som hjemmetjenesten har med seg, kan bidra til at noen som er i nærheten, umiddelbart drar til leiligheten for å sjekke om alt er i orden. Noen sensorer kan også gi utslag på temperatur, og fallsensorer kan registrere fall slik at den hjelpetrengende ikke blir liggende til det er planlagt at hjemmetjenesten skal komme innom neste gang.
En av de pårørende til den beboerne vi besøkte, har tidligere tatt til orde for bruk av GPS for demente personer. Han takket  statsråd Støre da han informerte om at Stortinget nettopp  enstemmig har vedtatt endringer i pasient- og brukerrettighetsloven. Endringen innebærer at  det skal være adgang til å bruke varslings- og lokaliseringsteknologi i tilknytning til helse- og omsorgstjenester til pasienter og brukere som ikke har forutsetninger for å kunne ta stilling til slik bruk. Den nye bestemmelsen kommer imidlertid ikke til anvendelse dersom brukeren setter seg imot tiltaket.
Støre informerte også om at det i revidert nasjonalbudsjett er satt av bevilgninger til videre utvikling av velferdsteknologi.
Det er trivelig og inspirerende både for de som jobber med prosjektet, men også for meg som ordfører å registrere at det er stor interesse for det arbeidet vi har startet med.
Etter at jeg kom tilbake til kontoret, fikk jeg besøk av lensmannen som ville informere om NOU 9/13, Ett politi – rustet til å møte fremtidens utfordringer. Flere organisasjonsmodeller er utredet, men utvalget innstiller på at antall politidistrikter skal reduseres fra dagens 27 til 6. I Midt-Norge er det foreslått ett distrikt bestående av begge Trøndelagsfylkene og Møre- og Romsdal. Hva dette vil bety for oss, er vanskelig å si, men i konklusjonen fra utvalget er det ikke foreslått å legge ned vårt lensmannskontor.
Jeg ba rådmannen legge fram en sak til oss før høringsfristen utløper. Dette har stor betydning for hele Neadalen, og derfor er det viktig at vi bidrar med våre synspunkter.
Det ble heller ikke tidlig avslutning på arbeidsdagen denne fredagen, siden det som alltid var post å behandle.

På Selbumartnan skal stemmerettsjubileet markeres fra scena på bankplassen neste søndag. Alle damer som har vært medlemmer i kommunestyret er invitert til å delta. Av totalt 45  damer, er det bare 5 som har gått bort.
Søndag kveld var vi invitert til kommunestyresalen for å få en gjennomgang av det som skal skje på martnan. Ca. halvparten møtte opp, og flere blir med kommende helg.
Det ble fortalt mange morsomme historier fra tiden som politiker i Selbu, og vi hadde mange felles oppfatninger om forskjellene på damer og menn sin måte å jobbe på i politikken som ellers.
Med dyktige konferansierer er jeg sikker på at det vil bli en underholdende time fra scena kommende søndag.

Kommende uke er preget av at det går mot ferietid, men det er timeplanlagte møter hver dag. Det er også behov for å følge opp saker i interne møter, så dagene fylles helt sikkert opp med ulike gjøremål.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: