Energikonferanse.

Jeg ble valgt inn i styret i Trønderenrgi i 2009, og hvert år har vi deltatt på Energi Norge sin  konferanse som avvikles i mars. I år ble den arrangert i Budapest fra onsdag til fredag i inneværende uke.

Tidligere år har vi hatt styremøte i løpet av de dagene konferansen varer, men i år ble vi ikke innkalt, men fikk anledning til å melde oss på. Det er hvert år interessante tema som settes på dagsorden, og både som styrerepresentant og som ordfører i en kommune som eier eget kraftselskap, er det mye nyttig informasjon.
I år som tidligere var det innledere fra energibransjen, fra Storting og Regjering, fra forskningsinstitusjoner og fra Zero .
Zero hadde som vanlig sterk fokus på klimautfordringene, og sa at det fortsatt er store utfordringer med å imøtekomme kravene i fornybardirektivet. De sa også at det har liten hensikt å innføre  CO2 – prising dersom det ikke skjer globalt.
Flere trakk fram at vi også i Norge har et stort potensiale for å øke bruken av fornybar energi. Blant annet ble det pekt på at vi har mye å hente på energibruk på oljesokkelen, i transportsektoren, både på biler, jernbane, skip, ferjer og busser.
Utviklingen på produksjon og bruk av solenergi i Europa ble omtalt av flere innledere. Her har det vært en enormt stor utvikling som har ført til sterkt prisfall på solenergi. Dette vil få betydning for den totale tilgangen på energi, og må tas med i vurderingene når en skal ta stilling til utbygging av fornybar energi i Norge.
Grønne sertifikater og hvordan vi utnytter disse for å få mer fornybarproduksjon, ble også omtalt av flere. Olje- og energidepartementet og NVE har økt kapasiteten for å kunne få en raskere behandling av konsesjonssøknader, men fremdeles er det ikke så mange prosjekter som er igangsatt etter at ordningen med grønne sertifikater ble innført.
Det er behov for nye kabler til utlandet, og direktøren i Statnett lovte at alle flaskehalser skal være fjernet innen utgangen av 2030. Fram til 2020 vil nye kabler til blant annet Tyskland, UK og Nederland gi nye muligheter for eksport av fornybar energi, men også økt leveringssikkerhet til Norge når vi har behov for å importere elektrisk kraft.
Kabler til utlandet gir oss en mer forutsigbar og trygg forsyningssituasjon i Norge, men gjør også at vi blir prisgitt andre rammevilkår enn våre egne. Kraftsituasjonen i andre deler av Europa påvirker oss, og det er riktig siden påvirkningene på klimaet i høyeste grad er en global utfordring.
Både sentralnettet og nettstruktur generelt var tema på konferansen. De som uttalte seg fra bransjen, var klare på at det må bli større enheter for å få en mest mulig rasjonell drift av nettet.
Generelle utfordringer som forventninger fra eierne til utbytte samtidig som en skal bidra til å produsere mer energi, bygge og vedlikeholde nett ble omtalt. Det samme ble rekruttering til bransjen. Her kom det sterke anbefalinger om å ta inn lærlinger. «Kjennskap gir vennskap» ble det sagt, og dette er noe vi i alle sektorer bør ta lærdom av. Får en ungdom gode relasjoner til en arbeidsplass som lærling, er sjansen stor for at vedkommende vil fortsette på samme arbeidsplass eller komme tilbake etter å ha fått med seg mer yrkeserfaring.
Det er ikke tvil om at det er store utfordringer på mange områder i energisektoren, men det må uten tvil fortsatt være fokus på utbygging og bruk av mer fornybar energi for å møte klimautfordringene.
Det ble sen kveld fredag før jeg kom heim, men konferansen var verdt å bruke noen dager på.
Presentasjoner fra konferansen.

Helga ble brukt til å forberede litt til mandagens kommunestyremøte og behandle epost i tillegg til å være til stede på klubbmesterskap på ski sammen med barnebarn ved Aursund.

Kommende uke er det møter både på dagtid og kveldstid før jeg og mange flere tar påskeferie fra neste helg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: