Ny helseteknologi.

Behovet for helse- og omsorgstjenster øker blant annet som en følge av økt levealder. For økt trygghet og større frihet for den enkelte bruker, har derfor Værnesregionen nå tatt i bruk ny teknologi.

Mandag morgen traff jeg flere som hadde sett «Snømørkt».  Alle ga uttrykk for at det var en sterk forestilling med dyktige skuespillere.
Pensjonistforeninga har mottatt en reaksjon fra fylkesmannen på scooterturen som ble arrangert til Schultzhytta i vår. Det var flere scootere i følget enn det som var oppgitt i søknaden, og det var valgt en annen rute. Pensjonistforeninga vil nå svare på brevet, og på forespørsel tok jeg ut eldre dokumenter i saken og sendte dem til nyvalgt leder.
Etter drøfting i planutvalget, som behandler saker etter lov om motorferdsel, ble vi enige om at kommunen også skal sende et svar til fylkesmannen.
Ellers jobbet jeg litt opp mot sentrale politikere som forhåpentligvis snart får lov om motorferdsel til behandling i Stortinget.
Lensmann, sogneprest og ordfører er styre for Velferdslegatet. Der hadde vi styremøte på mandag. Det var kommet inn flere søknader, og i tråd med vedtektene ble midlene tildelt organisasjoner som driver med trivsel og velferdstiltak for fysisk og psykisk handikappede og eldre i Selbu kommune.
Etter møtet hadde jeg en uformell samtale med sognepresten om samarbeid mellom kommunen og kirken i forbindelse med kulturarrangementer.
En medpolitiker stakk innom kontoret, saker og post ble gjennomgått og behandlet, og innlegg til Sanitetens årsmøte ble ferdigstilt.

Tirsdag morgen åpnet jeg noen eposter og hadde noen korte samtaler med rådmann og etatsjef før jeg dro til Stjørdal for å åpne «BO LENGRE HJEMME» sammen med ordfører i Stjørdal.
Vi vet at det ikke vil bli mange nok som ønsker å ta utdanning innen helsefagene til å dekke fremtidig behov for helse- og omsorgstjenester. Derfor har fire av kommunene i Værnesregionen valgt å samarbeide om et prosjekt innen helseteknologi. Der er det jobbet godt sammen med Visma, og Stjørdal og Selbu er først ute med å prøve ut den nye teknologien. I tre boenheter i Selbu er det satt opp ulike sensorer, og i Stjørdal prøves dette ut i fem boliger. Varsling fra disse sensorene går direkte til Ipad som helsepersonell har  med seg.
Mange var til stede i Stjørdal kino under åpningen. Vi fikk en grei redegjøring fra Visma, og prosjektlederen for teknologiprosjektet viste hvordan de hadde jobbet for å utvikle systemet, og hvordan det virker.
Dette er interessant, og både lokal og regional presse var til stede.
Vi er de første i landet til å ta i bruk en slik helhetlig løsning, og med nye erfaringer kan dette bli et hjelpemiddel for større frihet og trygghet for den enkelte.
Flere lever lengre, noe som selvsagt er positivt. Mange eldre bidrar til å berike hverdagen for andre, noe som er forebyggende i seg sjøl. Det å kunne bidra og være til nytte for noen, gjør også hverdagen mer meningsfylt. Men med økt levealder, blir det også flere som får et hjelpebehov. Dersom vi skal utføre de samme omsorgstjenestene som i dag, må hver 3. ungdom utdanne seg innen helsefagene innen 2020, og det vet vi ikke er realistisk.
Derfor må vi tenke nytt, og for at fleste mulig skal få bo heime lengst mulig, kan helseteknologien være til god nytte.
En som har sterk kognitiv svikt kan gå hjemmefra uten å finne tilbake og uten at noen vet om det. Med en dørsensor som varsler til hjemmetjenesten, kan de raskt komme til stedet og ta hånd om personen. Uten en slik sensor må de kanskje kjøre flere ganger for å sjekke om vedkommende er heime. I stedet for å bruke tid i bil, kan de da heller ta seg bedre tid ved det ene besøket.
Med fallsensorer og direkte varsel unngår en at noen blir liggende til neste planlagte besøk av hjemmetjenesten.
Helseteknologi vil aldri kunne erstatte «varme hender», men være et godt supplement slik at helsepersonell kan brukes der det virkelig er behov for pleie.
Fra åpningen dro jeg direkte heim der jeg brukte deler av ettermiddagewn på å behandle epost og ta telefoner.

Onsdag morgen hadde vi et nytt møte i forbindelse med etablering av tomteselskap. Der deltok representanter for eierne fra Selbu Sparebank, Selbu Energiverk og Selbu kommune. Selbu Næringsforum har sekretæransvaret, og nå gjenstår bare et vedtak i kommunestyret før selskapet kan stiftes.
Etter samtale med leder i pensjonistforeninga angående scootertur for pensjonister i mars, kontaktet jeg saksbehandler om søknadsprosess og ga tilbakemelding.
Jeg er med i styringsgruppe for boligprosjekt i regi av Blilyst. Forslag til program for boligkonferanse kom på tilsendt på epost med oppfordring om å gi tilbakemelding. Programmet så interessant ut med mange innlegg fra kommuner som har erfaring fra ulike boligprosjekter. Det er begrenset antall deltakere på konferansen, og i en samtale med daglig leder i Blilyst, støttet jeg forslaget om å invitere entreprenører og oppfordret til å invitere lokale banker.
Etter lunsj var det avslutningsselskap for fire personer som har jobbet i kommunen i mange år innenfor helse- og omsorgssektoren. Tre av dem gikk av som pensjonister, mens den fjerde nå jobber på videregående skole med helsefag. Alle takket for fine år i kommunen, og en av pensjonistene hadde det travelt på grunn av hun hadde lovt å ta en vakt på sin gamle arbeidsplass. Det understreker virkelig at de trives, og for kommunen er det nyttig å kunne ha noen i «bakhånd» med en helt unik erfaringskompetanse.
Kontakten med videregående skole er styrket etter at en av «våre» startet å jobbe på i helsefagutdanningen. De har allerede hatt en «livsglededag» på sykehjemmet, og ønsker å videreutvikle samarbeidet, noe som ikke minst er positivt for framtidig rekruttering til kommunen.
Onsdag kveld var jeg til stede på årsmøtet i Selbu Sanitetsforening. Jeg var bedt om å si noe om eldreomsorgen, og det var et lydhørt publikum som også kommenterte noe av det jeg sa. Etter årsmøtet var det underholdning med sang, dans og utlodning.Det var en riktig trivelig kveld der jeg traff mange «gamle» kjente..

Torsdag skal jeg til byen på møte i Trønderenergi, og fredag starter planlegging til vårens MOT-turne, så det er fortsatt ingen problemer med å fylle arbeidsdagen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: