Eiermøte i Trønderenergi.

Behovet for energi blir stadig større verden over, og det økte forbruket skaper høyere utslipp av CO2 og andre gasser som påvirker miljøet negativt. Derfor har også norske energiselskaper en viktig rolle som produsenter av fornybar energi.

Trønderenergi eies av 24 Sør-Trønderske kommuner. Det vil si at det bare er en kommune i fylket som ikke er medeier. Selbu har en liten eierandel, og vi har også et eget kommunalt heleid energiselskap.
Jeg er medlem av styret i Trønderenergi, og sammen med rådmann og varaordfører deltok jeg torsdag og fredag i eiermøte som ble avviklet på Ørlandet.
De fleste kommunene var representert på eiermøtet, og i starten av møtet presenterte ledelsen styrets forslag til vedtektsendringer, rammer for utbyttepolitikken,  nedsettelse av egenkapital og utstedelse av obligasjonslån. Den første dagen av møtet var åpent, og media var da naturlig nok til stede.
Det har tidligere vært 2 aksjeklasser, og forslaget nå går ut på at det i framtiden bare skal være A-aksjer. For å få endret dagens vedtekter må alle A-akjseiere være enige, mens det er forslag om å endre dette slik at det blir i tråd med aksjeloven.
Utbytte fra Trønderenergi har vært forutsigbart, siden det er utbetalt et beløp som indeksreguleres hvert år. Det nye forslaget vil føre til et lavere utbytte, noe som er nødvendig dersom selskapet skal kunne ha en forsvarlig egenkapital for framtidig utvikling.
Flere kommuner har lagt utbytte inn i sine langtidsbudsjetter, og dette vil derfor  føre til store utfordringer for dem som har de største eierandelene. I Selbu har vi hatt litt over 2 millioner i utbytte de siste årene, så for vår del vil ikke virkningene i forhold til total inntektsramme bli så stor.
Den største delen av obligasjonslånet er forutsatt tegnet av dagens aksjonærer, med kapital tilbakebetalt som en følge av nedsettelsen av egenkapitalen.
Formannskapene i alle eierkommunene har hatt besøk fra Trønderenergi der dette er presentert, så utfordringene for selskapet var godt kjent. Noen av eierne var litt oppgitt over de utfordringene et lavere utbytte vil ha for deres kommunebudsjetter, men de største eierne var klare på at de ville være langsiktige eiere og ikke bare la kortsiktig gevinst legge føringer for sitt eierskap.
Styret har også fattet vedtak om at et effektiviseringsprogram skal igangsettes i organisasjonen. Dette ble fra flere av eierne pekt på som nødvendig for å være med på de andre tiltakene.
Før vi dro heim på fredag hadde vi styremøte og fattet vedtak som skal danne grunnlag for saker som skal til behandling i kommunestyrene i alle eierkommunene før en ekstraordinær generalforsamling skal avvikles i april.

Som vanlig har jeg i løpet av helga gått igjennom epost og forberedt møter som skal avvikles i kommende uke.
Søndag kveld var det gruppemøte. Vanligvis er dette på torsdag før kommunestyremøte, men denne gangen var det så mange som ikke hadde anledning, at vi valgte å «ta i bruk» søndagen. Det var heldigvis ikke så mange som ikke kunne være til stede, og det meste av tiden gikk med til å diskutere barnehagestruktur.

Mandag kveld er det kommunestyremøte, og den saken som nok vil ta det meste av oppmerksomheten både fra folk i bygda og media, er framtidig barnehagestruktur. Håper i  at alle nå har fått svar på de spørsmål som ble stilt ved første gangs behandling, slik at vi får et endelig vedtak.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: