«Frihelg» med barnehage og budsjett.

Denne helga hadde jeg ingen offisielle oppdrag, men med store saker på agendaen i kommunestyremøtet på mandag, ble det mange telefoner og andre forberedelser.

Torsdag gikk jeg igjennom protokollen fra formannskapsmøtet sammen med sekretæren. Vi måtte sammen «rekonstruere» noe av protokollen siden det oppsto dataproblemer, men heldigvis fantes alle forslag på papir.
Tidligere denne uken fikk alle i kommunestyret tilsendt et leserinnlegg om barnehagestruktursaken som kom i Selbyggen på fredag. Det var et greit og saklig innlegg med mange spørsmål.  Noen av disse besvarte jeg, og forsøkte også å forklare noe som jeg tolket som misforståelser. I en opphetet debatt, blir mange påstander oppfattet som fakta, noe som ikke er unaturlig når en vil finne argumenter for sine egne meninger.
Jeg ble kjent med at det var påstander på Facebook om at Selbu kommune brukte 10 millioner mer enn gjennomsnittet i Sør-Trøndelag på administrasjon. Dette var beregnet etter grunnlagstall fra KOSTRA.  Jeg fant tallene som var brukt, og konkluderte raskt med at dette var feil bruk av tall. Administrasjonsutgifter for Selbu kommune pr. innbygger var sammenlignet med gjennomsnittlige administrasjonsutgifter for alle kommuner i Sør-Trøndelag. Differansen mellom disse ble så multiplisert med innbyggertallet i Selbu. Det blir en helt meningsløs sammenligning. Det er innlysende at administrasjon pr. innbygger i Trondheim er langt lavere enn i Selbu. Derfor er KOSTRA – tallene delt opp i kommunegrupper som kan være sammenlignbare.
I tillegg til at vi brukte 10 millioner mer på administrasjon, viste også beregningen på Facebook at vi brukte mellom 24 og 25 millioner mer enn gjennomsnittet i Sør-Trøndelag på pleie og omsorg. Alle bør forstå at dette ikke er korrekte sammenligninger.  Det som overrasket meg mest, var at politikere umiddelbart brukte disse tallene, selv om vi har fått forelagt helt andre tall i forbindelse med pågående økonomiprosjekt. Jeg forventer at de som er folkevalgt, kvalitetssikrer opplysninger før de brukes ukritisk, og særlig når det er så opplagte feil.
Tidligere i høst var det i Selbyggen skrevet en notis om foreslått styrking av økonomiavdelingen med 1 stilling i 2013. I overskriften sto det at rådmannen styrket sin stab. Dette er direkte feil. I rådmannens stab gikk en person  av med pensjon tidligere i år. En person som var ansatt i 40 % stilling på økonomiavdelingen , gikk over i ny stilling i Værnesregionen. Dette gir da tilsammen en reduksjon på 0,4 stillinger.
Flere bruker den feilaktige påstanden i Selbyggen i debatten om barnehagestruktur. De stiller spørsmål ved hvorfor vi øker administrative stillinger når vi skal skjære ned på andre områder. Media har en viktig oppgave med å være kritisk og informere korrekt, men å helle bensin på et allerede glødende bål, bør selv de tenke seg om før de gjør.
Før lunsj dro jeg til Peder Morset Folkehøgskole der det var innkalt til rådsmøte, Rådet er sammensatt av politikere fra Selbu kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune i tillegg til at NFPU har to representanter. På saklista sto budsjett for 2013 og økonomiplan. Styret hadde innstilt til rådet på en økning av elevbetalingen og et pålegg til administrasjonen om en gjennomgang av driften. I de senere år er det foretatt reduksjon av flere stillinger, men fremdeles er det vanskelig å få balanse i driften. Vi fikk lagt fram greie oversikter på utvikling av driftsutgifter, lønnsutgifter og offentlige tilskudd. Her som ellers i samfunnet går det tydelig fram at inntektene har en langt midre økning enn utgiftene.
Et utvalg fra styret, rådet og fra ansatte ved skolen skal nå se nærmere på driften, og forhåpentligvis klare å vise bevilgende myndigheter at driftstilskuddet til folkehøgskolen ikke har økt i takt med lønnsutvikling og pensjonsutgifter.
Torsdag kveld hadde vi gruppemøte, og i en pause i møtet kom som avtalt representanter for foreldreutvalget ved Innbygda barnehage. Vi fikk stille spørsmål, og de kom med sine argumenter for å ikke legge ned deres barnehage. Alt var saklig, noe jeg fikk tilbakemelding om også var tilfelle i onsdagens folkemøte i Innbygda om samme sak.

Fredag morgen fikk jeg telefon fra en representant for foreldrene i Mebond barnehage. Vi snakket lenge sammen om barnehage, men også generelt om hvordan vi kan tilrettelegge for ei god utvikling av kommunen.
Turen gikk deretter til Trondheim der det siste styremøtet i 2013 i Trønderenergi ble avviklet. Også der sto prognoser og mål for 2013 på agendaen, en sak som er førende for driften av selskapet i året. Naturlig nok er dette en sak som fører til debatt og engasjement i styret.
Etter styremøtet var det julebord for styret sammen med sentrale personer i bedriftens ledelse, så klokken var passert midnatt da jeg returnerte til Selbu.

I løpet av helga fikk jeg forespørsel om overlevering av underskriftslister for bevaring av Innbygda barnehage. De ønsket å komme i kommunestyremøtet på mandag. Jeg ga klarsignal til å ta imot listene før møtet settes.
Det ble også en liten diskusjon om selve saken i telefonsamtalen, og vi konkluderte med at vi ikke ble enige om alle argumenter for og imot.
Lørdag tok jeg meg tid til å overvære en handballkamp i Slbuhallen. Det var 1. dvisjonslaget som møtte Halden. Dessverre ble det et relativt stort tap, men fremdeles gjenstår det mye av sesongen, så jeg håper på mange fine handballopplevelser i Selbuhallen over jul.

Nå er det bare ei uke igjen til jul, og mandag er det dagmøte i kommunestyret. Da er det store saker som skal behandles, og med mange forslag og tilhørende voteringer, kreves det full konsentrasjon, og vel så det, av meg som møteleder. Når møtet er over, og vi samles med prisvinnere til felles måltid og synger kjente julesanger, da senkes skuldrene og tankene kan konsentreres om de siste juleforberedelsene på hjemmebane.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: