Kvernsteinsbesøk.

I mange år var Selbu en av de største produsentene av kvernstein. Steinen fra Selbu var kjent for god kvalitet og ble solgt både inn og utland. Nå er vi med i et nettverk sammen med flere norske kvernsteinskommuner, og de hadde møte denne uken.

Mandag var det styremøte i Trønderenergi sine nye lokaler på Lerkendal. Som vanlig var det flere viktige saker på agendaen, og i etterkant av møtet fikk vi omvisning i de nye kontorlokalene.

Tirsdag brukte jeg litt tid på å ta unna post, fakturaer og diverse saker. I tillegg hadde jeg samtaler med rådmann og oppvekstsjef før ekstraordinær generalforsamling i «Fra fjord til fjell AS». Der fattet vi et endelig vedtak om nedlegging av selskapet.
Siden alle de fire kommunene som var med i selskapet, var til stede, snakket vi som å jobbe sammen for at FV 705 / FV 31 skal bli en nasjonal turistveg. Det vet vi er en lang vei å gå, men vi ble enige om å sette i gang et arbeid med å få til et  samarbeid «underveis» om turisme og markedsføre attraksjoner på strekningen.
Varaordfører var innom kontoret en tur, og sammen med sekretariatet gikk jeg på nytt igjennom saklista til formannskapet før den ble lagt ut på Ipad og på mail. Dette er det første møtet i formannskapet som er «papirløst», og derfor må det etableres noen nye rutiner.

Tirsdag kveld hadde vi fellesmøte med Selbu og Tydal Ap og SV. Det startet med at leder i Nea Ressurs informerte om studietilbud og om arbeidet med å etablere tverrfaglig opplæringskontor i Neadalen. Det er nå satt ned et interimstyre som skal undersøke interessen blant private bedrifter. De har et klart mål om at et slikt kontor skal være på plass i løpet av første halvår i 2013.
Ap og SV i de to Neadalskommunene har et par møter hvert år der vi drøfter felles utfordringer og områder vi kan samarbeide om. I programmet for inneværende periode gikk vi sammen om noen felles punkter, og utfallet av dem er ulikt mellom de to kommunene. Mange ting forandrer seg, og da er det ikke alltid best å gå for «gamle» planlagte løsninger.
Blant annet hadde vi et punkt om at de to energiverkene fortsatt skulle være i kommunalt eie. Tydal har nå solgt ut alle deler av sitt energiverk, noe de nå mener var nødvendig og eneste løsningen for dem.
Turisme er noe vi fortsatt ønsker å samarbeid om, og for kommende års valgkamp vil vi sette ned et felles utvalg.
Fra Selbu benyttet vi også anledningen til å snakke litt sammen om barnehagestruktursak og budsjett. Det var en grei diskusjon med mange gode argumenter for å bevare eller legge ned enheter, og vi skal ha et nytt møte før vi skal behandle saken i formannskapet.
Strukturdebatter rører ved følelser og er derfor alltid utfordrende. Alle våre barnehager har dyktige ansatte, og foreldrene har blant annet gjort en fantastisk dugnadsjobb for å få fine uteområder. Tilhørighet og trivsel for barn og foreldre gjør at det er vanskelig å være rasjonell og ta avgjørelser som går imot det som lokalmiljøet vil hegne om. Kommunestyret må imidlertid fatte et vedtak, og vi har mange barnehageenheter og bruker av den grunn langt mer penger enn sammenlignbare kommuner på dette området.
Driftsnivået vårt er for høyt. Allerede i 2010 vedtok vi tiltak for å få balanse i drifta innen 2014. Innenfor ordinær organisasjon har ikke administrasjonen klart å ta inn det vi har pålagt. Hvert eneste år har en eller flere sektorer hatt overforbruk. Derfor har vi i år satt i gang et styringsprosjekt som har som mål å komme ned på et forsvarlig driftsnivå innen 2016.

Styret for Norsk Kversteinssenter var i Selbu tirsdag og onsdag. På mandag var det nettverksamling på Stjørdal for kommuner som er med i kvernsteinsnettverket. Ingen politiker fra Selbu møtte der, men vi var representert ved kultursekretæren.
Tirsdag dro styret til Kalvåa der de ble guidet av representanter fra Selbu Kvennstenslag. De besøkte også museet og fikk omvisning i en relativt ny utstilling om kvernsteinsdrifta og andre deler av museet.
Onsdag før lunsj var kommunen invitert til å ha møte sammen med dem. Jeg presenterte Selbu og viste med bilder og ord noe av det som skjer i bygda. Deretter fikk lederen i styret i Norsk Kvernsteinssenter ordet. Han sa litt om organisering av senteret og hvilke oppgaver som er viktige for dem. De tre F’er ble trekt fram som områder de vil jobbe med. Det er formidling, forvaltning og  forskning. Fra Selbu har vi et medlem i det styret.
Vår museumskoordinator snakket så om sine tanker om utvikling av kvernsteinsutstillinga og planer om digital formidling.
Leder i Selbu Kvennstenslag viste bilder fra Kvernfjellet og fortalte om deres virksomhet, før vi fikk se deler av Kvernfjellfilmen som nå er digitalisert.
Vi har en unik historie fra kvernsteinsdrifta, og sammen med fagmiljø i Trøndelag og de andre kvernsteinskommunene i nettverket kan vi sikkert bruke dette rike kulturminnet mer i turistsammenheng. Her som ellers er vi avhengige av ildsjeler, og i år får en person som har betydd mye for å ta vare på og formidle kunnskapen, kommunens kulturpris. Det er lagt ned en fantastisk stor innsats, og med ivrige medlemmer i «kvennstenslaget», vil historien helt sikkert bli videreført til nye generasjoner.
Noen lærere har nå endelig kommet i gang med å lage en lokal læreplan for kvernsteinsvirksomheten i Selbu. Dette er noe vi har prøvd å få til i flere år, men nå ser det heldigvis ut til at interessen for denne delen av vår historie er godt forankret i skoleverket.
Jeg fikk noen timer på kontoret etter lunsj, og startet forberedelser til neste ukes formannskapsmøte. Ellers tok jeg noen telefoner, svarte på post og hadde et par besøk av medpolitikere. Det er mange store saker som skal behandles, og for oss alle er det greit med litt uformell prat om ting vi tenker på.

Resten av uken er det ikke så mange avtaler i min kalender. Torsdag har jeg satt av til fridag, og fredag kveld skal jeg delta i jubileum i Selbu Skytterlag. Det er alltid trivelig å være sammen med folk i ulike settinger, så jeg ser fram til en trivelig kveld på Camp Eggen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: