1.mai.

Med en far som var aktiv i arbeiderbevegelsen og eget engasjement i over 30 år, har jeg deltatt i markeringen av 1. mai i mange år. Dette er en dag med fokus på den ideologien som vi i arbeiderbevegelsen bygger vår politikk på, og i en travel politisk hverdag, blir det alt for lite tid til ideologiske diskusjoner.

Mandag tok jeg fri fra kontoret, men noen telefoner og litt epost ble mottatt og videreformidlet. Det var tydelig at mange tok fri denne dagen, siden det var langt færre henvendelser enn vanlig.

I fjor startet vi med å ha felles arrangement med Tydal på 1. mai. Tirsdag var vi invitert til Tydal der vi startet med gudstjeneste i Tydal kirke, og fortsatte med trivelig arrangement i Spongtun i Græsli. En fylkestingsrepresentant fra Arbeiderpartiet holdt dagens tale. Hun kom som alle andre i år inn på terroren 22. juli, i tillegg til mange aktuelle tema både lokalt og internasjonalt. På en slik dag kommer minnene tilbake til oss som bare var indirekte berørt av sommerens tragedie, og fremdeles er det vanskelig å forstå hvordan de som har mistet noen eller sjøl ble rammet, kan ha fungert i tiden som har gått. Da vi til slutt i Spongtun sang «Ta hverandre i handa og hold», følte jeg som alltid ekstra sterkt på det fellesskapet som arbeiderbevegelsen representerer.

Onsdag var det styremøte i «Fra Fjord til Fjell AS» på Stjørdal. Der behandlet vi en sak som skal legges fram for de fire kommunestyrene før sommeren. Prosjektet ble startet opp før jeg ble ordfører, og var et felles initiativ fra næringsliv og kommuner. Der ble det konkludert med at det trengs et omfattende arbeid for å få en nødvendig oppgradering, og forutsetningen fra fylkeskommunen som vegeier, er medfinansiering av bompenger.
Styret anbefalte innstillingen som går ut på å videreføre prosjektet, så blir det opp til kommunestyrene å fatte de endelige vedtak. I 2008, da saken ble behandlet første gang, ble prosjektet støttet av store flertall i alle fire kommunene. Spørsmålet er om vi vil ha en oppgradert veg i relativt nær framtid, eller om vi ikke vil ha det. Går vi i mot brukerfinansiering, vet vi ikke når vi kan få strekningnvise utbedringer. Vi fikk presentert ulykkesstatistikker, og det er ingen tvil om at trafikksikkerhet er det viktigste argumentet for en bedre veg.
Jeg fikk et par timer på kontoret med attestering av fakturaer, inngåelse av avtaler og behandling av post før jeg dro på generalforsamling i Selbu Næringsforum. Kommunen kjøper sine tjenester på nærigsutvikling derfra, og generalforsamlingen gikk greit, til og med med gjenvalg på de fleste i styret.
Selbu Sparebank inviterte til fagseminar i forbindelse med møtet. De startet med å presentere sin næringsavdeling som har vokst fra en ansatt i 2008 til 5 i dag. De har en langt mer utadrettet virksomhet, og vi merker godt at det er en styrke å ha vår egen bank. Vi drar nytte av kompetanse de innehar, men også deres vilje til å bidra til lokalsamfunnet på andre måter.
Niklas Dyrhaug ble så intervjuet. Han roste banken for den støtten han hadde fått, fortalte om sitt allsidige engasjement i ung alder, og om et aktivt miljø i lokalsamfunnet som hadde avgjørende betydning for hans idrettskarriere.
Til slutt hadde banken et fagmøte  med et foredrag av sjefsøkonom, Jan Ludvig Andreassen  i Terra. Temaet for hans innlegg var makroøkonomiske forhold og  hvordan det virker inn på lokal utvikling.
Han tok for seg renteutvikling, hvorfor renta i Norge går ned som en følge av «kriser» i flere andre land og virkningene på næringsetableringer.
Boligpolitikken viet han også noe av sitt innlegg til. Det er mangel på tomter i sentrale strøk, noe som bidrar til mindre boligbygging. Krav som stilles til boligstandard, gjør at det blir dyrt å bygge nytt. Det gjør det mindre attraktivt å bygge hus i distriktene der andrehåndsverdien er langt lavere enn i mer sentrale størk. Økt krav til egenkapital gjør det også vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet. Dette er en utfordring som må settes på dagsorden politisk dersom vi skal få fart på boligbygginga.

Torsdag skal vi ha SLT-dag for Selbu og Tydal. Mange av temaene den dagen handler om forebyggende arbeid overfor barn og unge, og jeg ser fram til flere interessante innlegg som kan gi oss kunnskaper vi kan dra nytte av i vårt politiske arbeid.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: