Værnesregionen.

Jeg er ikke i tvil om at vi trenger interkommunalt samarbeid blant annet for å gi gode tjenester på alle områder, rekruttere fagfolk og utnytte ressursene på en mest mulig rasjonell måte. Som leder i regionrådet i over et år, har jeg brukt mye tid, men dersom vi når våre mål med Værnesregionsamarbeidet, er det verdt tidsbruken.

Mandag var alle kommunestyremedlemmene i Værnesregionen samlet til felles møte på Frosta i den flotte Magnushallen. Dette møtet var et ledd i prosessen med politisk styringsstruktur for Værnesregionsamarbeidet. 
Dagen startet med at ordfører på Frosta ønsket oss velkommen med å fortelle om Frosta og spesielt om hallen vi befant oss i. Deretter ble det min tur, som leder i regionrådet, til å åpne møtet. Det gjorde jeg gjennom å minne om visjon og strategier som tidligere er vedtatt, og utfordringer som vet vi står overfor. Jeg sa også litt om prosessen så langt, og  hensikten med møtet. Målet for samlingen var, gjennom oppsummeringer fra arbeidsmøter i de enkelte kommunestyrene, å prøve å få en felles uttalelse som kan danne grunnlaget for å gå videre med en eller annen modell.
Prosessveilederen  fikk så ordet for å referere hvordan kommunestyrene har lagt opp arbeidet med saken, før hver enkelt ordfører ga en oppsummering av resultatet fra sin kommune. Det var bare Tydal som i sin oppsummering varslet at de kunne tenke seg å etablere en samkommune. Resten av kommunene ønsket å gå videre med vertskommunesamarbeidet med politisk nemnd eller nemnder. Noen hadde allerede drøftet sammensetting av nemnda, mens de fleste var mer opptatt av hva som må ligge i  avtaler og beslutningsregler enn i selve strukturen.
Etter lunsj og et flott kulturinnslag, fikk vi en presentasjon av Midtre Namdal samkommune. Det var interessant å høre om deres erfaringer, men i oppsummeringen på slutten av dagen, viste det seg at ingen av kommunene hadde endret sin oppfatning av ønsket styringsstruktur. Uansett fikk vi et langt bedre grunnlag for å vurdere en samkommune etter deres gjennomgang, enn med den teoretiske gjennomgangen vi så langt hadde hatt. Samkommunemodellen er så langt ikke lovhjemlet, og politiske signaler varsler at den kanskje heller ikke blir det.
Prosessgruppa der fylkesmannen i Sør-Trøndelag er representert, hadde utarbeidet et forslag til uttalelse fra møtet, og etter gruppemøter i de enkelte kommunestyrene, ble det gitt tilslutning til denne med noen justeringer. Det betyr at møtet ga klarsignal til å jobbe videre med vertskommunemodellen med politisk nemnd.
Like etter fellesmøtet, startet møtet  i regionrådet. Sak om politisk styringsstruktur var også satt på saklista i dette møtet. Med bakgrunn i innspill fra fellesmøtet, ble vi enige om i første omgang å fortsette utredningen av en nemndsmodell som skal invareta styringen av lovpålagte oppgaver som vi samarbeider om. Tjenestesamarbeid som ikke er lovpålagt, kan foreløpig styres av regionrådet som tidligere.
I regionrådet har vi tidligere vedtatt innsparing på 2 % i inneværende år for alle tjenesteområdene unntatt barnevern. I møtet ble innstillingen fra arbeidsutvalget enstemmig vedtatt.
En utsatt sak om etablering av felles personvernombud for fem av kommunene, var lagt fram til ny behandling. Dette er en funksjon som vi etterhvert må ha, og om vi på sikt ikke har behov for ei hel stilling, kan denne ressursen brukes til å følge opp kommunenes kvalitetssytem. Stillingen  er planlagt lokalisert til Tydal, og regionrådet anbefalte enstemmig å oversende saken til behandling i kommunene.
Etter en lang dag på Frosta, ble kvelden brukt til å åpne  post og oppdatere kalender. Selv om det i perioder ser ut til å være mange møtefrie dager, fylles kalenderen etterhvert opp. Grunnlaget for utvikling skjer oftest i møtet mellom mennesker, og derfor er det naturlig at en politikers hverdag stort sett går med til møter.

Tirsdag før avreise til Wien, hadde jeg satt av til kontorarbeid. Jeg gikk igjennom post, attesterte fakturaer og godkjente brev før medlemmer i Hovedutvalg for bygdautvikling kom innom kontoret. De skulle på bedriftsbesøk på Tine avd. Selbu, og jeg bestemte meg for å bli med. Der fikk vi en interessant informasjon om bedriften i tillegg til at vi var med på omvisning. Meieriet er en viktig arbeidsplass i Selbu, og blant annet på grunn av at de produserer blåmuggost,  er de ikke truet av nedlegging, men får muligheten til å være med og utvikle nye produkter. Vi møtte positive og entusiastiske ledere, og de fortalte om ansatte med en fantastisk ståpåvilje. I dag er det 23 personer som jobber i bedriften, og med nye produkter, så de for seg at det kunne bli en utvidelse på 2 – 4 nye arbeidsplasser.
Jeg fikk også litt tid til forberedelser til onsdagens styremøte i Trønderenergi, men kvelden må nok delvis benyttes til saksforberedelser.

Fram til fredag kveld blir jeg sammen med Trønderenergi på energikonferanse og styremøte i Wien. Forhåpentligvis blir det mulighet til å se noe av byen, men det meste av tiden blir nok brukt i konferansesalen.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: