Fin og rolig helg!

Etter konferanse og ulike arbeidsoppgaver på fredag, var det godt å avslutte uken med ei fin helg med tid  til avkobling og litt uteliv.  Sola bidrar nå godt til å varme opp den kalde vinterlufta, og med lysere og lysere dager,  blir det mer og mer fristende å være ute.

Torsdag fortsatte KS- konferansen med tema om arbeidsgiverpolitikk innbefattet sykefravær. Før innledningene om hovedtemaet startet, fikk vi  den første halvtimen informasjon om arbeidet med Prehospital plan for Helse Midt-Norge.  Dette gjelder ambulanse, nødmeldetjeneste og luftambulanse. Vi fikk understreket den store betydningen rask behandling har i mange sammenhenger, og de som er først ute med hjelp, er nettopp disse instansene.
Avdelingsdirektør i KS hadde neste innlegg om arbeidsgiverpolitikk. Hun viste til hvor mange nye ansatte vi vil trenge i kommunal sektor, og la spesiell vekt på helsesektoren. Det er ingen tvil om at det må settes inn rekrutteringstiltak i skolen, og vi fikk se tre korte filmer om traineeprogrammet som KS har. Deltidsproblematikken ble også berørt, og skal det være atraktivt å søke på en jobb, må det helst være heltidsjobb dersom en skal kunne leve av det en tjener. Fra KS har vi gjentatte ganger tatt opp dette, og det er ikke bare kommunene som kan bidra her. Sentrale myndigheter og ansattes organisasjoner må også være med for å finne gode løsninger som kan tilpasses turnusyrker.
En rekrutteringspatrulje for Helsefagarbeideren fra Trondheim viste oss hvordan de presenterer sitt yrke for elever i ungdomsskolen, og vi som var til stede fra kommunen, ble enige om at vi må invitere dem til å snakke med «våre» ungdommer. I dette innlegget ble også utfordringene med det høye sykefraværet i kommunesektoren omtalt. Holtålen kommune var bedt om å vise eksempler fra sin kommune både i forhold til rekruttering og arbeidet med å få redusert sykefraværet. De så på lærlingeordnigna som et viktig redskap for å rekruttere, og sytematisk oppfølging av den enkelte sammen med NAV og bedriftshelsetjenesten, bidro godt til å holde sykefraværet nede. Det er alltid noe å lære av andre kommuner både i det formelle programmet og ellers når vi er på slike konferanser.
Etter lunsj hadde vi et meget interessant og engasjerende innlegg av Jørgen Skavlan. Han er lege, foredragsholder og forfatter, og er kjent som lege fra TV-programmet PULS. Han startet med å hevde at omtale av helse er preget av oppfatning av helse. En kan føle at en har god helse om en  for eksempel har høyt blodtrykk eller diabetes, mens en som skal starte i et sykkelritt, vil hevde at helsa er dårlig om en må operere en menisk. Han viste mange forsider fra VG og Dagbladet, der helsevesenet stort sett blir omtalt negativt på tross av at langt flere nå overlever alvorlige sykdommer, og at det i Norge brukes kr. 50.000 på hver av oss nordmenn til helse og omsorg hvert år. Fra 2002 til 2009 har Norge hvert år, med unntak av ett, blitt kåret til verdens beste land å bo i. I 2007 ble vi nummer to, så vi lå ikke dårlig an da heller. Likevel er vi i følge målinger langt ifra de mest tilfredse i verden.  Vi er ikke blitt mer tilfredse fra 1974 til 2004, og det viser seg at vi var mest tilfredse i 2. del av 50-tallet. Dette beviser at det ikke er materiell velstand som skaper tilfredshet. I Norge hevdet han at vi manglet arenaer for kommunikasjon, og at dette var en av hovedårsakene til at vi ikke trives og dermed får for sterkt fokus på sviktende helse. Kravmentaliteten vår fører til at vi skal være perfekte fra «vugge» til grav, og at dette også gjelder helsa vår. Derfor er det marked for alle piller og vidundermedisiner som flere tjener seg rike på, og derfor blir det mer etterspørsel etter kur og terapi jo mer vi kan tilby og «love» av resultater.
Hans anbefalinger var å ha fokus på nærhet og nettverk både på jobb og heime, å finne balansen mellom det å være syk og det å være frisk og ha større tro på individets egen evne til helbredelse enn terapeutenes fortreffelighet. Etter et langt foredrag som var krydret med mye humor, avsluttet Skavlan med å «skrive ut den røde resepten».  Det var mer og tettere samvær med familie, venner, kjæreste og partner i sorg og glede.
Vi fikk i løpet av dagen presentert en film med eksempler fra «Glede for eldre». Vi fikk  følge noen ungdommer i Kristiansand når de tok med eldre ut i båt, i helikopter og til og med på fallskjermhopping. Etter dette innslaget tok jeg kontakt med en fra fylkesmannens stab, og spurte om det ikke var glede for eldre å ta pensjonister med på tur til Schulzhytte. Det har vi fått avslag på, og jeg fikk fredag telefon fra fylkesmannens miljøvernavdeling med en forklaring på hvorfor de ikke kunne tillate en slik tur i nasjonalparken. Generelt er det fra departementet gitt tillatelse til scooterturer for pensjonister, men det er unntak for nasjonalparker. Siden det for våre pensjonister fantes andre alternativer for områder som kan besøkes, valgte fylkesmannen å avslå søknad og klage. For meg virker dette helt meningsløst. Det er ikke scooterturen som er målet for turen, men selve området de ønsker å besøke! Derfor finnes det ikke alternativer. Etter samtalen med fylkesmannens miljøavdeling, sjekket jeg saken på nytt, og fant ut at det er sendt inn en søknad / klage til direktoratet for Naturforvaltning. Jeg håper de kan se fornuften i  at pensjonistene våre kan få tillatelse til en slik tur når vi vet at det kan kjøres snøscooter i området til andre formål. En ekstra tur kan ikke skade naturen i nasjonalparken når den foregår på snøføre, og dette vil uansett ikke føre til presedens.
Etter det åpne KS-møtet var valgte utsendinger fra kommunene innkalt til fylkesmøte i KS Sør-Trøndelag. Der fattet vi vedtak om årsmelding, plan og en uttalelse til KS sentralt om ulike forhold i kommunesektoren, noe vi fra kommunenes side på forhånd hadde sendt  innspill til.
Torsdag kveld hadde Tydal Arbeiderparti invitert til møte mellom Tydal Ap og SV og Selbu Ap og SV i Flora. Det har tidligere vært et slikt møte, og vi diskuterte felles utfordringer og saker vi kan samarbeide om i Neadalen i tillegg til nominasjon og program til høstens kommunevalg.

Fredag var det ingen avtalte møter, men jeg hadde flere besøk på kontoret. Heldigvis hadde jeg tid til en lengre prat med varaordfører. Vi har alltid mye å snakke  om, og derfor er det både nyttig og trivelig at han følger med på min timeplan og benytter anledningen til å komme innom kontoret når jeg er der.
På KS-konferansen traff jeg flere av ordførerne i Blilystkommunene. Der lanserte jeg en ide i forbindelse med mulighetene til å søke  departementet om midler avsatt til Bolystprosjekter. Det var vår egen Blilystkontakt som overfor meg forslo at Blilystkommunene kunne sende inn en felles søknad. Ingen av de jeg hadde kontakt med, var imot et slikt opplegg dersom det er mulig. På fredag sendte jeg derfor en forspørsel til daglig leder i Blilyst, som syntes dette var en god ide. Hun skulle se litt på mulighetene  før vi treffes i Trondheim på møte med informasjon om Bolystmidler og LUK-midler.
Torsdag kveld snakket jeg  med en av våre stortingsrepresentanter på telefon om rovdyrsaken som nå er til behandling i komiteen. Jeg vet at han er en god talsmann for oss, og at han taler vår sak, men det var  for tidlig å si noe om utfallet enda.
Jeg nevnte også eiendomsskatt på vasskraftverk og fjerning av  makstaket. Dette har jeg også tatt opp tidligere, men sendte på nytt over informasjon som han ba om. 
De kommunene som måtte endre arbeidsgiveravgiftssone for noen år tilbake, har fått såkalte RDA-midler som kompensasjon. Selbu er en av disse kommunene i Sør-Trøndelag. Det er fylkeskommunene som får midlene fra departementet, og det har gjentatte ganger vært diskusjoner om overføringene til kommunene og fylkeskommunens mulighet til kontroll på hva de brukes til. For to år siden kom vi til enighet om en ordning, men nå har fylkeskommunen på nytt tatt opp dette spørsmålet. Heldigvis var det en fylkespolitiker som fikk sendt saken på høring til berørte kommuner. På KS-konferansen fikk vi sammen avtalt et møte om denne saken, og fredag informerte jeg Selbu Næringsforum om dette.
Fredag ettermiddag var det åpent hus i forbindelse med nyåpning av Neasølv, et sølv- og gullsmedverksted i kommunenes næringsbygg på Myrstad. I den forbindelse stakk jeg innom med en blomsterbukett og ønsket lykke til med drifta. Innehaveren har drevet sitt verksted fra heimen på Selbustrand i flere år i tillegg til at hun har arbeid hos en sølv- og gullsmed på Stjørdal. Det er spennende at hun nå utvider virksomheten i Selbu. Selbu Husflid har i lengre tid solgt en del av hennes produkter, og hun har deltatt  på ulike messer. Hun lager fantastisk fine produkter, og noen er spesielt laget med utgangspunkt i Selbu. Både selbuvotter, selbusrose og kvernstein er brukt i vakre smykker.  
Hver fredag etter lunsj har vi fredagskaffe i rådhuset. Ansvaret for å koke kaffe og skaffe noe å bite i går på omgang, og denne gangen var det min tur. Dette er alltid ei trivelig stund sammen med kolleger etter ei lang arbeidsuke.
Før jeg avsluttet dagen hadde jeg besøk av en fra bygda som ønsket at vi skulle koble inn veglyset tidligere hver morgen for å forebygge viltpåkjørsler. Det høres utvilsomt fornuftig ut, og vi kjenner  godt til hvilke  strekninger langs Fv 705 som er mest utsatt. Der det finnes veglys, er dette et godt forbyggende tiltak, men det er mye trafikk på veien før lyset normalt kobles på.
Værnesregionen fikk i januar tildelt Helsedirektoratets samhandlingpris for et av prosjektene det jobbes med. Ansvarlig for det delprosjektet som fikk prisen, ringte meg og informerte om at Helse- og Omsorgsminister  Anne-Grete Strøm Erichsen ville besøke Stjørdal og overrekke en diplom i den forbindelse.  Dette skal skje på tirsdag, og siden jeg er leder i regionrådet i Værnesregionen, ble jeg invitert til å møte ministeren. I løpet av mandag skal jeg få høre mer om opplegget rundt besøket.

Kommende uke har vi årets første kommunestyremøte. Store deler av det møtet blir brukt til informasjon om prosjekter i Værnesregionen. Interkommunalt samarbeid er viktig for å møte framtidas utfordringer. Derfor er det nødvendig at kommunestyremedlemmene som blir invitert til å fatte vedtak om innholdet i samarbeidet, får kunnskaper om aktuelle problemstillinger i god tid før sakene kommer til behandling.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: