Vindkraft, SLT og «Freske fraspark».

De siste dagene i denne uken har det vært regn og mildvær. Flere steder er det ras og flom, men i Selbu ser det heldigvis ut til at det ikke har skjedd alvorlige ting så langt.

Etter en trivelig kveld på onsdag sammen med styret i Selbu Energiverk, ansatte fra Trønderenergi og ordfører i Roan, gikk turen torsdag morgen til Bessaker vindpark. Der er det 25 vindmøller, og vi ble invitert inn i hytta som er satt opp, og som er åpen for alle som tar turen inn i vindparken. Til vanlig er veien stengt med en bom slik at det blir 2 km å gå for å komme opp på toppen. En grunneier hadde møtt opp for å si litt om utbygginga sett fra deres ståsted, og ordføreren informerte om prosessen i kommunen. Der hadde det vært stor politisk enighet om prosjektet. En ansatt fra Trønderenergi tok for seg en del tekniske ting i forhold til møllene og innstallasjonene i tilknytning til disse. Jeg har besøkt Bessakerfjellet tidligere, men mange av de andre var der for første gang. Det vi alle konkluderte med etter turen, var at vi har økt kunnskapene våre om vindkraft betydelig. Selv om  kommunen ikke har noen direkte formell rolle i spørsmålet om det skal bli utbygging eller ikke, er erfaringen at NVE oftest følger vertskommunens anbefalinger. Med våre forpliktelser i forhold til fornybardirektivet i EU og mangel på kraft i Midt-Norge, er det nok mer og mer sannsynlig at det blir utbygginger der NVE og departementet mener forholdene ligger til rette for det. Fra kommunens side er det derfor uhyre viktig at vi går grundig til verks når vi skal avgi høringsuttalelse til konsekvensutredningen. Turen til Fosen var vellykket nettopp med tanke på å få økt vår egen kompetanse på vindkraft.

Fredag startet dagen som vanlig med inngåelse av avtaler, oppdatering av kalender, gjennomgang av epost og fakturattestering. Før jeg gikk i SLT-møte, kom Nea Radio innom for å få kommentarer på etter turen vår til Bessaker. Det er greit å ha en så aktiv lokalradio for å kunne komme raskt ut med informasjon. Med en så stor sak som vindkraftutbygging kan bli, har jeg vært tydelig på at vi må komme ut med informasjon til innbyggerne. Begge våre lokale mediebedrifter er flinke til å følge opp og hjelpe oss med å spre informasjon. I egen organisasjon håper jeg også at de nye nettsidene blir brukt av mange til å legge ut nyheter.
Et årskull ved Selbu Ungdomsskole tar hver vår turen med Hvite Busser til Auschwits og Sachsenhausen. De har lagt inn flere opphold på turen som går med buss fra og til Gardermoen. Jeg har i flere år vurdert å bli med dem på deler av opplegget, og på fredag fikk jeg billetter, program og endelig bekreftelse på at jeg kan ta fly til Krakow og returnere derfra når resten drar til Berlin og til Sachsenhausen. Selvsagt dekker jeg hele turen selv, og får også reisefølge av min mann.
Selbu og Tydal er nå sammen om SLT-arbeidet. Fredag kom ordfører og rådmann fra Tydal og lensmann i Selbu og Tydal til rådhuset for å ha møte i styringsgruppa. På dagsorden sto planlegging av SLT-dag i mars. Der tar vi sikte på å få innledere fra politimesteren, fylkesmannen ,  Kriminalitetsforebyggende råd (Kråd), videregående skole, barnevern, helse, oppvekst og lokalt lensmannskontor. Målgruppen for dagen skal være ledere eller andre fra våre enheter som jobber med barn og unge. Lensmannen redegjorde i møtet for omorganiseringer innenfor sektoren og ga en rapport for situasjonen i våre kommuner.
NM på ski for junior skal arrangeres i uke 10 på Selbuskogen skisenter. To representanter derfra kom innom for å be om støtte til arrangementet. Dette har selvsagt betydning både for næringslivet vårt som skal yte tjenester, og for de idrettslagene som står som arrangør, så noe må vi bidra med. Etter møtet fikk jeg oversendt forslag på hva vi får for alternative beløp. Hovedutvalg for bygdautvikling skal avgjøre denne saken i slutten av denne måneden.
Før arbeidstiden slutt, gjorde jeg avtale om et møte med menighetsrådets leder og kirkevergen. Et vedtak som ble fattet i forbindelse med budsjettbehandlinga før jul om utvendig vedlikehold av kirken, er ikke i tråd med det menighetsrådet har prioritert. Derfor tar vi et møte for å avklare hva dette innebærer, og eventuelt fremme ny sak om vi mangler opplysninger som kan ha betydning for saken.
Varaordfører kom innom for en prat. Dagene er som oftest belagt med avtaler, men uformelle samtaler med medpolitkere, bør det settes av tid til. Det er til stor nytte for meg å drøfte saker med noen som jeg stoler på.
Fredag kveld dro jeg til Gimle for å se «Dobbeltsats og freske fraspark» som Selbu Teaterforum setter opp. For en fullsatt sal, ble premieren en stor suksess. Det var høy kvalitet på alle skuespillerprestasjonene, og det var godt å kunne gi seg over å le i store deler av forstillingen. Kulisser, lys og lyd fungerte utmerket, så dette kan virkelig anbefales. I kommende uke er det to nye forestillinger i Selbu før de besøker Olavshallen senere i februar. Gratulerer til alle som har bidratt!

Ukene går fort, og i  kommende uke er det mange dager med konferanser. Når flere kvelder i tillegg er opptatt med private avtaler eller  møter, vil det som vanlig ikke bli mye tid til  avkobling.

Reklamer

2 Responses to Vindkraft, SLT og «Freske fraspark».

 1. Geir Tore Solli sier:

  «Med en så stor sak som vindkraftutbygging kan bli, har jeg vært tydelig på at vi må komme ut med informasjon til innbyggerne.» Sitat ordører.

  Legger merke til at hytteeiere ikke er nevnt med et ord. Vi hytteeiere som ikke er innbyggere, men som kanskje bruker det aktuelle området vel så mye som noen andre, er vel ikke noe å bry seg om.
  Dere legger tilrette for hyttebygging, lokker med «Lykkelandet» og satsing på jakt, fiske og friluftsliv. Blir skikkelig uvell og kvalm av disse planene. Håper virkelig at noen tar til vettet og setter en stopper for dette tullet. Hilsen fortvilet hytteeier, jeger, fisker og friluftsmann.

  Geir Tore

  • Inga Balstad sier:

   Takk for din kommentar og engasjement. Som du sikkert vet er det potensielle utbyggere som her søker om konsesjon, noe som behandles etter energiloven. Kommunen får uttale seg før NVE frarår eller tilrår konsesjon. I forbindelse med framtidig konsekvensutredning får selvsagt alle berørte uttale seg, og jeg forutsetter da at hytteeiere så vel som bygdas faste innbyggere kommer med sine innspill. Selv om jeg i min blogg ikke nevnte hytteeierne spesielt, har vi hatt et åpent møte i kommunen, der alle var velkomne. Det er i tillegg flere ganger informert i lokale medier noe som er tilgjengelig for alle.

   Mvh
   Inga Balstad

   ordfører

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: