LVK i Brüssel og Vømmølspel.

LVK arrangerer sommermøte, og i år gikk turen til Brüssel. Det er alltid spennende å se og oppleve nye ting, men hver gang jeg skal ut og reise, er dørstokkmila lang fordi jeg har så mye å gjøre i Selbu.

Onsdag startet jeg tidlig fra Værnes med fly, og i Oslo møtte jeg flere som skulle være med til Brüssel. På flyplassen der ble vi hentet av en buss med guide som viste oss litt av byen før vi skulle sjekke inn på hotellet. Onsdag ettermiddag sto et besøk i Europarådets lokaler på agendaen. Der ble vi møtt av ordføreren i Østersund som er medlem i regionkomiteen i EU. Han har deltatt i EU’s styrende organer i mange år, og blir  snart medlem i EU-parlamentet. Det var interessant å høre om hvordan de jobber politisk, og han la spesielt vekt på hvilken betydning regionene i Europa bør ha og vil få. Makten måtte delegeres fra staten ned til regionene for å få ønsket utvikling, var hans budskap. Han sa  at de nådde enklere fram i EU -systemet enn overfor statlige myndigheter. Vi var også inne i møtesalen og lyttet til deler av en debatt. Med en lang reise bak oss, var det ikke flere poster på timeplanen denne kvelden før vi spiste middag og avsluttet dagen.

Torsdag morgen var det gjort avtale med Trøndelags Europakontor om et «studieopphold». Første innleder var en trainee ved kontoret. Han redegjorde for EU’s ulike organer, litt om hvordan saker avgjøres og om EU’s utfordringer i dag. Det var ikke helt ukjent for oss at deres største utfordring nå er den finansielle og økonomisk ustabiliteten i mange av medlemslandene. I  tillegg  sa han  at miljø og klima og energi og forsyningssikkerhet, er tema som er høyaktuelle. Det er mange norske regionkontor i Brüssel, og han mente det var nyttig å være i miljøet der rammevilkårene for Europas regionpolitikk legges. Det er selvsagt også et unikt internasjonalt miljø, og det er flere norske miljøer som er etablert med kontorer der på grunn av EØS-avtalen. Ca. 1000 nordmenn  jobber i Brüssel med EU-relaterte oppgaver. Trøndelagskontoret kan blant annet bistå vår region med å finne ut hvilke EU-program vi kan søke støtte fra. De kan være behjelpelig med informasjonssøk, partnersøk og nettverksbygging, og de blir benyttet både av det offentlige og av næringsliv.
Neste post på programmet var det informasjonsråd fra Norge i EFTA som hadde ansvaret for. De følger EØS og Schengensaker fra EU til Norge. Han gjennomgikk noe om innholdet i EØS avtalen, hva den omfatter og hva den ikke omfatter. EFTA har også sine komiteer som matcher EU sine komiteer, og de skal nå opprette forum for lokale og regionale myndigheter, nettopp for å ha den samme fokus på regionene som EU har. Han redigerte en egen nettside med EØS-informasjon: Europalov.no. 
Etter en rask lunsj på kontoret, fikk vi en gjennomgang av utviklingstrekkene i europeisk energipolitikk med relevans for Norge. Ansvarlig for dette temaet var en person fra Energi Norge. De hadde åpnet sitt kontor der i januar 2009, og agendaen deres var påvirkning, profilering og informasjon. Fornybardirektivet som er et av hovedmålene for EU’s klima og energipolitikk skal bidra til at fornybar energi skal utgjøre minst 20% av samlet energiforbruk innen 2020. Dette gjelder også Norge, og han sa at Norge er viktig for EU’s forsyningssikkerhet.
Siste innleder var en representant for Axxept.eu som er et rådgivningsfirma. Han snakket også om utfordringene i EU’s klima og energipolitikk. Han sa blant annet at klima- og energipolitikken var langt høyere opp på agendaen nå enn tidligere, og at det var betydelige summer som ble bevilget til energirelatert forskning og teknologiutvikling.
Fra Trøndelagskontoret gikk vi til ESA sine kontorer. ESA skal se til at EFTA-landene følger EØS-avtalen, og det ble understreket at de ikke driver politikk i det hele tatt. De kan ta opp en sak på egen hånd, de kan få inn klager som danner grunnlaget for en sak og de kan  få saker gjennom et samarbeid med EU-kommisjonen. De blir ofte anklaget for å «stikke kjepper i hjulene» for både det ene og det andre her i Norge, men deres oppgave er å se til at det vi har forpliktet oss til blir etterfulgt. Det ble fra oss stilt flere spørsmål bl.a. om salg av konsesjonskraft til eget næringsliv, og om dette kan være en ulovlig konkurransevridning. Skulle dette være mulig, måtte det være gode avtaler og priser som ikke lå langt under markedsprisene. Lokale kraftfond måtte følge vedtatte støtteregler dersom det skulle være lovlig å gi støtte. De fortalte om saker der støtte hadde blitt gitt ulovlig, og der den som hadde fått støtten, ble dømt til å betale tilbake.
Fredag før vi dro til flyplassen hadde vi landsstyremøte i LVK med behandling av årsmelding og regnskap i tillegg til at status i aktuelle saker ble drøftet.
For meg var oppholdet i Brüssel nyttig. Jeg har kjent til Trøndelagskontoret, og jeg visste på forhånd en god del om EU og EØS, men det var også mye nytt å se og lære. Det er mulig vi  i Værnesregionen kan dra nytte av vårt kontor der nede, og også enkeltkommuner og næringsliv kan spørre om bistand derfra. Regionaliseringa og EU’sterke satsing på regionene, vil utvilsomt bety mye for oss i Norge , og kanskje må vi om ikke alt for lenge få en regionreform som ikke bare «pynter» på det systemet vi har i dag. Det er nyttig å få ny kunnskap som jeg kan bruke i mitt arbeid, og det er trivelig å bli godt kjent med resten av landsstyret i LVK. Uansett er det slitsomt å være på reise, og i mellom møter og måltider, forsøkte jeg å få tid til å se på eposten min. Noe ble igjen til helga, og det forventes nok heller ikke svar før mandag, siden jeg har lagt inn beskjed til alle som sender meg epost, om at jeg først er å treffe da.

Siden mandag er fullt belagt med møter, leste jeg epost og gikk igjennom diverse papirer på lørdag. Etter å  ha lest Selbyggen som kom ut på fredag, gledet jeg meg til å overvære Vømmølspelet i Kalvåa. Omtalen spelet fikk i lokalavisen var bare positiv. Jeg så forstillingen som Selbu Korensemble satte opp i fjor, og visste ut i fra det, at de var dyktige både som sangere og skuespillere. Forestillingen i år sto i alle fall ikke noe tilbake i forhold til fjorårets. De holdt  på i godt over en time, og jeg kjedet meg ikke et eneste sekund. Under ledelse av en dyktig regissør og med mange små og store som ser ut til å storkose seg på utescena i Kalvåa, var det også i år en fantastisk opplevelse. En undertone av alvor er det i alt som Hans Rotmo har skrevet. Dette kom  tydelig fram, og de ulike fargerike mennesketypene ble gitt liv på en profesjonell måte. Takk for en fin forestilling!

Mandag er det tid for temadag pleie og omsorg. Det er lenge siden kommunestyret ba om en slik temadag, og vi har nå fått hjelp av RO-senteret til gjennomføringen. Jeg ser fram til en interessant dag med mange ulike temaer og tilhørende gruppearbeid.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: