Trafikksikkerhet, UKM og konsert.

De siste dagene av denne uken ble  fylt med mange ulike ting, og det er interessant og tilfredsstillende dersom møtene jeg deltar i, gir resultater på en eller annen måte. Ofte er det ikke like innlysende at alle møter bringer oss videre, men det meste har jeg nytte av i en eller annen sammenheng.

Onsdag kveld ble jeg oppringt av leder i Sør-Trøndelag Sau & Geit som fortalte at det var skutt en gaupe i Selbu.  Siden dette var ei hunngaupe, kan det ikke skytes flere i vårt område, og tidlig torsdag morgen sørget jeg for at det ble sendt en søknad til fylkesmannen om å få utvidet kvoten. Vi vet gjennom registreringer av egne SNO-folk at det finnes enormt mange gauper i bygda, og med tanke på rovdyrskadene i fjorårets beitesesong, er ikke vi lokalt i tvil om at flere dyr bør tas ut. Håper vi får positivt svar på søknaden.
Etter henvendelse onsdag etterlyste jeg også vårt engasjement i  et formidlingsprosjekt på kversteinshistorie som vi deltar i sammen med 4 andre kommuner i et nasjonalt nettverk. Skoleverket skulle ta dette med i sine planer, og etat bygdautvikling er også i høyeste grad delaktig gjennom vårt kulturarbeid og arbeidet med næring i og i randsonen til Skarvan – Roltdalen Nasjonalpark.

Tidlig i januar deltok jeg sammen med flere fra kommunen på et seminar om trafikksikkerhet. Det passet bra i tid, siden vi allerede hadde vedtatt å rullere vår egen plan, og torsdag var det møte i arbeidsgruppa for trafikksikkerhet. Det er hovedutvalg for bygdautvikling som har dette ansvaret i Selbu, men de har nedsatt et arbeidsutvalg som består av politikere, politi, frivillig sektor, barn- og unges representant og representanter fra helse og skole.  Til torsdagens møte var Statens Vegvesen og Trygg Trafikk invitert til å holde innlegg. Fra vegvesenets side fikk vi framlagt statistikker både på nasjonalt nivå, på fylkesnivå og for egen kommune. Gjennom dette kan en se hvor en bør sette inn fysiske tiltak for å bedre trafikksikkerheten. Vi fikk også bekreftet det vi ble informert om på seminaret i januar, at det er aldersgruppen 18 – 24 år som er mest utsatt for alvorlige ulykker. Også vår plan skal nå dreie seg langt mer om forebyggende tiltak enn den gamle planen. Selvsagt skal også fysiske tiltak være med, men det aller viktigste ser ut til å være forebygging. Statens Vegvesen får hvert år en økonomisk ramme som de kan bruke på strekninger som er betegnet som spesielt trafikkfarlige, og forhåpentligvis kan vi i Selbu få igangsatt tiltak for å bedre forholdene på et punkt på RV 705 der det har skjedd flere ulykker de senere år.
Distriktsleder i Trygg Trafikk fortalte litt om egen organisasjon, og hva de kunne bidra med. Han redegjorde for ulike aksjoner de hadde satt i gang, som «Ikke tøft å være død» , «Jentenes trafikkaksjon» og «Avbestill trafikkulykken».  De var villige til å bidra med ulike tiltak i trafikksikkerhetsarbeidet bl.a. gjennom kursing av ansatte i barnehage og skole og besøk på skoler. Han avsluttet sitt innlegg med å si at fysiske tiltak virker der de settes inn, mens holdningsendringer virker overalt der trafikkanten er.

Heldigvis hadde rådmannen tid til en samtale der jeg etterlyste ulike saker som jeg har blitt kontaktet om, men også saker vi har vedtatt politisk, og som vi venter på skal settes ut i livet.  På etat bygdautvikling er det stor utskifting av ansatte, men nå ser det ut til at alle stillingene er besatt, noe som forhåpentligvis vil føre til at vedtak kan følges opp raskere enn det som har vært tilfelle i det siste. Ei stilling i  rådmannens stab har stått vakant i lengre tid, men nå er det ansatt en saksbehandler som har startet opp arbeidet med  ROS-analyse. Jeg er glad dette arbeidet har kommet i gang. Vi har manglet en skikkelig gjennomgang på dette feltet, og kan nok derfor være for dårlig forberedt om noe skulle skje. Kriseberedskapsplan har vi selvfølgelig, men det har ikke vært øvelse i siste periode. Nå er det allerede invitert til en gjennomgang av et «ulykkescase», og endelig har vi ressurser til å utføre et uhyre viktig arbeid.

Fredag startet jeg dagen heime med gjennomgang av post før jeg deltok i en begravelse. Etter lunsj var jeg på kontoret og ferdigstilte innlegg til søndag i tillegg til å ha samtaler med ansatte og medpolitikere. Kommunen er interessert i å kjøpe Årsøya av Trondheim Energi, og rådmannen hadde hatt et møte om dette før jeg kom på jobb. Gjennom forhandlinger ser det ut til at vi kan komme til enighet om en kjøpesum. Årsøya er et område som vi har planer om å bruke langt mer enn det vi gjør i dag. Øya er et unikt område, og med kreative personer på plass som kan lage en plan for hvordan den kan brukes, er dette en «perle» som det ikke finnes maken til.

UKM (Ungdommens kulturmønstring) har i flere år vært et fellesarrangement for Selbu og Tydal. I år var det Selbu som hadde ansvaret, og det var Selbu Ungdomsråd som hadde tatt på seg dette oppdraget. Ungdommer hadde ansvaret på alle områder med assistanse fra noen få ressurspersoner. PR, organisering, lys, lyd, restaurant, scenearbeid og webproduksjon ble fremragende utført av mange unge som stilte opp på dugnad. Det er fantastisk å se at dugnadsånda også er fremtredende blant våre ungdommer. De trakk sjøl frem kommunens ungdomskonsulent som også hadde stått på sammen med dem «dag og natt» for å få til et vellykket arrangement.
Kvaliteten på utstilte  produkter, videoer og sceniske innslag, var helt topp!  Alle fra 10 til 19 år utførte det de hadde øvd på med stor trygghet og til høylydt applaus fra en fullsatt sal på Gimle. Noen av aktørene som satser på å utdanne seg innen musikk, er elever ved Heimdal videregående skole, og flere av de som er yngre, ser ut til å følge i deres fotspor. Det var sang og musikk, dans og jøgling, og alle så ut til å storkose seg i rampelyset. Juryen uttrykte at det hadde vært en vanskelig jobb å plukke ut de som skulle gå videre til fylkesmønstringa, men de kom fram til et resultat. Alle innslagene var så bra, at jeg er trygg på at neadalførets deltakere vil  gjøre en god figur også i denne konkurransen. Takk til arrangører og aktører for en fantastisk fin lørdag ettermiddag!

Søndag var det klart for støttekonsert til inntekt for  jordskjelvofrene på Haiti. To kreative og initiativrike damer inviterte til konsert i Selbu kirke. Jeg fikk æren av å åpne det hele, og mange hadde funnet veien til kirken for å få med seg mye fin kultur og gi sin støtte til Haiti. Mange dyktige aktører sluttet opp om arrangementet. Det var kor, korps, deklamasjon, andre sangere og musikere, og til og med fire jenter  fra 6.trinn ved Bell skole, stilte opp for å støtte de som er rammet av jordskjelvet. Innimellom de ulike kulturinnslagene fikk vi høre litt om Haitis historie og hva som skjer der etter katastrofen. Internasjonal kvinnegruppe i Selbu bidro også med loddsalg til kveldens formål, og en av dem fortalte om da hun var midt i et jordskjelvområde. Det var en kjempefin konsert som det i høyeste grad var verdt å bruke søndagskvelden på. Jeg er stolt over at vi klarer å moblisere til dugnad gang på gang, og ikke bare dugnader som gagner egne lag og organisasjoner. Vi viser at vi  bryr oss om det som ellers skjer i verden og  prøver å hjelpe så godt vi kan. Sammen klarer vi det meste!

Kommende uke vil mange dager gå med til landsstyremøte og regionmøte i LVK, men før det er det et viktig møte i planutvalget der vi skal drøfte kommuneplanens arealdel. Den skal rulleres i valgperioden, og skal vi klare det, må vi komme i gang.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: