Fire nye år!

Ja, nå er stortingsvalget 2009 over, og det ble heldigvis rød-grønt flertall etter en spennende opptelling på mandag. Jeg er glad for at samfunnsutviklinga fortsatt skal preges av solidaritet og likeverd, og at vi får ei flertallsregjering som så langt har vist vilje til å styrke økonomien i  kommunesektoren.

Mandag startet med å telle opp forhåndstemmene som var avlagt her eller sendt hit fra andre kommuner. Vi la fredag til side 20 stemmer som skulle telles sammen med de som kom pr. post på mandag. Dersom det bare hadde kommet  noen få stemmer på mandag, kunne vi lett ha avslørt hva den enkelte konvolutt inneholdt. Selvsagt ivaretar loven prinsippet om hemmelig valg.
Etter at dette arbeidet var ferdig, tok jeg sammen med administrativt ansvarlig for valget i Selbu kommune, Gerd Fuglem, turen rundt i bygda til alle stemmestedene. Det er stort sett folk som er vant fra tidligere valg som er valgmedarbeidere, og alt fungerte godt overalt. I år fikk stemmestyremedlemmene varm mat fra Vertshuset Caroline i Flora. På vår rundtur spiste vi middag sammen med medarbeiderne i Dragsten.
Før prøving og opptelling av resten av forhåndstemmene og fremmedstemmene, ble det tid til en liten pause heime. Klokken åtte var jeg på plass i rådhuset for å følge opptelling og endelig valgoppgjør. I år foretok kretsene den første manuelle tellerunden, noe som fungerte godt. Allerede i god tid før kl. 22.00 var endelig resultat klart, og før vi dro heim ved midnatt, hadde valgstyret skrevet under protokollen for valgoppgjøret. Det var spennende å følge media utover kvelden, men det var verdt et par timers mindre søvn enn vanlig, når resultatet ble slik jeg ønsket det.
Noe jeg ikke er fornøyd med, er valgdeltagelsen. I Selbu var det bare 71,2 % av de stemmeberettigede som brukte stemmeretten sin. Godt voksne som jeg møtte på valgdagen sa at de «hadde gjort sin plikt». Langt flere burde ha følt denne moralske plikten når vi er så heldig at vi bor i et fritt demokratisk land. Skolen bidrar godt for å få elevene interessert og engasjert i samfunnsspørsmål, men det viser seg at dette i alle fall ikke resulterer i høyere valgdeltagelse. Det er en stor utfordring for hele det norske samfunnet å få flere til å gå til stemmeurnene i framtida.

Tirsdag var det møte i formannskapet og i det faste utvalg for plansaker. Det var ikke så mange saker på saklista, men vi bevilget 8.000 kroner til høstens TV-aksjon Care, behandlet saker om nye serverings- og skjenkebevillinger i tillegg til byggesøknad og igangsetting av revisjon av kommuneplanens arealdel. I løpet av perioden er det fattet vedtak om å utarbeide delplaner for Selbustrand og for Nea. Dette blir nå ivaretatt gjennom denne totale revisjonen. Flere har også søkt om dispensasjoner i forhold til gjeldende plan, og en revisjon bør også føre til at vi ikke får så mange slike saker. Etter ny plan- og bygningslov som trådte i kraft fra 1.juli, blir det også strammet inn på muligheten til å dispensere, så det er på høy tid å starte med denne revideringa.
På kontoret etter møtet fikk jeg besøk av Nea Radio som ønsket kommentarer om valget, noen stakk innom for å gratulere med det gode valgresultatet  i tillegg til at jeg skrev ned noen ord om tanker etter valget på oppfordring fra Selbyggen
Etter middag gikk turen til Trondheim på styremøte i Trønderenergi. Mange store saker står på agendaen der, og endelig ser det ut til at grunnlaget er lagt for å få en fusjon mellom TrønderEnergi Nett AS og Trondheim Energi Nett AS.  Arbeidet  med dette har pågått i lang tid, men nå synes det som om alt er lagt til rette for at disse to blir til et selskap.

Onsdag var avsatt til jobbing på kontoret. Neste onsdag skal kommunestyret møtes for første gang etter ferien, og jeg benyttet derfor store deler av dagen til å forberede meg på saker som skal behandles der. Mange av sakene kjenner jeg allerede godt gjennom behandling i formannskapet, mens andre som er behandlet i kontrollutvalg og også noen fra hovedutvalgene, går direkte til kommunestyret. Denne gangen gjelder dette en brukerundersøkelse fra Helse og Sosial og en forvaltningsrevisjonsrapport om kompetansestrategi for grunnskolen. Begge sier noe om kvaliteten på våre tjenester, og selv om mye er bra, har vi et forbedringspotensiale. 
Ellers brukte jeg dagen til å vurdere eget budsjettkapittel, gå igjennom post og avtale møter. Jeg gjorde også unna noen forberedelser til høstens TV-aksjon. Som vanlig er det ordfører som er aksjonens kommunevalgte  leder, og innsamlede midler fra årets aksjon, skal gå til Care. Snart skal vi ha møte i innsamlingskomiteen, og jeg håper også i år at vi får nok sjåfører og bøssebærere den 18. oktober.

Denne uken er det FYSAK-uke. For egen del er mange kvelder denne uken  allerede belagt med møter, men  jeg planla å delta på tur til «taterleiren» i kveld.  Det lyktes heller ikke, men  noen fine dager kommende helg kan forhåpentligvis brukes til å gå tur i skog og mark. Ingen årstid er så fin som høsten ute i naturen når været er bra. Med klar fin luft og vakre høstfarger gir en slik tur påfyll av energi som virkelig trengs i en travel hverdag.

Nå blir det ei spennende tid i forhold til fordeling av statsrådsposter og fordeling av stortingsrepresentanter på ulike komiteer. Det er enklere å ta kontakt med en som en allerede kjenner, enn med  nye medlemmer. Derfor er det viktig for meg at de som er valgt inn fra  Trøndelag, får plass i komiteer som har stor innflytelse på det vi i kommunesektoren er opptatt av.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: