Enda mer rovdyr!

Ja, fremdeles herjer bjørnen i saueflokken i Vikvarvet. Det er ingen grenser for hva beitedyr og saueeiere har vært utsatt for denne sommeren. Vi føler oss alle maktesløse, selv om alle  stortingspolitikere og listekandidater fra Trøndelag, stort sett er enige om at noe må gjøres.

Mandag denne uken startet med møte i administrasjonsutvalget. Det var ikke mange saker til behandling, men nytt tilsettingsreglement for Selbu kommune var satt på saklista. Tillitsvalgte som er med i utvalget, hadde ikke fått tid til å behandle dette i sine organisasjoner slik de ønsket, og derfor ble denne saken utsatt. For meg er det viktig at de som  skal høres , føler at de virkelig har fått anledning til å uttale seg, og dette er ingen hastesak. I tillegg avtalte vi møteplan for resten av året. 
Etter møtet hadde jeg flere besøk på kontoret, og det setter jeg pris på. Det er viktig å få konstruktive innspill fra alle som har noe de vil formidle eller diskutere. Dagen ble avsluttet med informasjonsmøte til alle stemmestyrer som skal i ilden ved stortingsvalget på mandag. Fra alle kretser møtte en eller flere representanter, og de som var til stede,  har deltatt ved tidligere valg, så dette skulle være i de beste hender. 

Tirsdag morgen hadde jeg avtalt møte med Selbu Næringsforum for å starte planlegging av et møte om boligbygging som skal arrangeres i høst. Ennå mens jeg var på kontoret, ble jeg oppringt av en fortvilt saueeier, Haldor Hoem. Han er  leder i Selbu sau & geit, så jeg har hatt mange samtaler og møter med han i sommer. Natt til tirsdag hadde det vært bjørn bare 300 meter fra bebyggelsen. De hadde funnet kadaver der i tillegg til flere kadaver som var tatt den siste tida. I disse tider driver de også med sanking og finner små lam og skadede dyr, alt på grunn av flere bjørner som herjer i området. Det kommunale jaktlaget har  velvillig  stilt opp både dag og natt uten å lykkes. Det er visstnok uhyre vanskelig å jakte på bjørn, og det er grenser for hvor mye frivillige skal belastes. Det må i alle fall gjøres noe med forsikringer og godtgjøringer til de som bruker av fritida si på dette. Nå valgte vi sammen med sauavlslaget å si ja til eksterne jegere som hadde anleding til å komme hit.  Fra kommunens side dekker vi  kjøregodtgjøring, men de stiller frivillig opp som jegere. Håper  inderlig at noen lykkes med å ta ut skadedyr. Gjennom Dna – analyser er det  slått fast  at det finnes minst 4 ulike hannbjørner i området.  Brev til DN med klage på at det er tildelt bare ett dyr på lisensjakt av bjørn i Sør-Trøndelag, er nå utformet av rådmannen i Holtålen og underskrevet av 8 ordførere. Vi forutsetter  at  vi får gjennomslag for våre innspill siden  det  er bekreftet at bestanden er langt høyere enn DN har antatt.
Tirsdag kveld hadde Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk folkemøte på Rica Hell. Stortingsrepresentanter og listekandidater til høstens valg var invitert til å sitte i panelet, og mange hadde møtt opp for å stille spørsmål og høre hva de ulike partiene står for. Flere av paneldeltakerne sa helt klart at de var uenige med eget parti, og at de vil jobbe for å få endret holdningene internt med kunnskapsformidling. Jeg tror på at alle fra SV – Frp i Trøndelag ønsker å bidra til at vi får en annen rovdyrforvalting. Håper bare de er sterke nok til å få med seg sine partier. Vårt demokratiske system kan ikke være slik at politikerene vedtar en ting mens forvaltningas praksis er en helt annen. Tilliten til politikerne begynner å bli tynnslitt i distriktene når det gjelder dette temaet. Vi har hatt flere valgkamper med lovnader uten at noe skjer.

Onsdag  arrangerte Selbu Næringsforum det årlige møtet for innspill til kommunens budsjettprosess. Det er gjeldende næringsplan som ligger til grunn for prioriteringene, men det er selvsagt også rom for nye innspill på tiltak. Næringsliv, politikere og administrasjon var til stede i tillegg til innledere fra Trondheim Næringsforening og Blilyst. Etter lunsj var det lagt opp til gruppearbeid. Gruppene fikk en sjekk på 2 millioner som vi skulle bruke til de tiltak vi ville komme i gang med i kommende år.  Selvsagt ble det litt ulike resultater fra gruppene, men gruppesvarene samlet seg om boligbygging, markedsføring og omdømmebygging i tillegg til noen mindre tiltak. Næringsforumet skal bearbeide det som ble lagt frem og komme med sine anbefalinger til kommunens budsjettarbeid.
Onsdag kveld var det så dugnad på utdeling av valgmateriell for Selbu arbeiderparti.  Valgmateriell og valgstoff i media er det ingen mangel på. Håper dette bidrar til at  interessen for å stemme er større enn det vi har opplevd tidligere år. Alle bør bruke stemmeretten sin. Det skulle være en selvfølge når vi er så heldige at vi bor i et fritt, demokratisk land.

Sauebøndene fortsetter sankinga av dyr, og jeg  har forståelse for at de er både fortvilte og slitne etter en beitesesong som har vært preget av alt annet enn ferie. Alle som har hatt sine dyr i områder der bjørnen har herjet, har brukt utallige timer i skogen og ikke minst i kontakt med forvaltninga. Jeg er stolt over at vi har bønder med det pågangsmotet som jeg har vært vitne til i sommer, og jeg er glad for at det ser ut til at de fleste satser på å fortsette drifta.  Jeg skal i alle fall ikke la sentrale politikere i mitt parti «få fred» før det skjer en kursendring.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: