Flott landsmøte.

Det var både interessant og lærerikt å være til stede på mitt første landsmøte i LVK. I alt 370 representanter fra vassdragskommunene var der. Pr. 31/12 2008 var 169 av landets kommuner medlemmer i organisasjonen, og det viser seg flere ganger at advokatene som er engasjert av LVK,  har snudd saker  til vassdragskommunenes fordel før endelig behandling i Stortinget.

Vi var 3 representanter fra Selbu som ankom Alta sent onsdag kveld. De fleste ankom tidligere på dagen , og hadde deltatt på rundtur i kommunen og på et «bli-kjent» opplegg. Vi valgte å dra etter arbeidsdagens slutt og var på plass i landsmøtesalen torsdag morgen. Det som sto på programmet da, var organisasjonssaker som årsmeldinger og regnskap for de to siste år. LVK har landsmøte bare annenhvert år, og blir ledet av et styre med en resentant  fra alle de fylkene som har medlemskommuner. I tillegg  velges det blant styrets medlemmer et arbeidsutvalg som består av styrets leder og tre representanter. Fra Sør-Trøndelag har rådmann i Tydal, Gunnbjørn Berggård, gjort en fantastisk god jobb i styret gjennom 12 år. Vedtektene sier at ingen kan sitte mer enn 12 år, og Gunnbjørn måtte derfor gå ut av styret. Han har også sittet i arbeidsutvalget, og der ble han erstattet av en annen trønder, ordfører i Meråker Bård Langsåvold. Jeg ble valgt inn som nytt styremedlem fra Sør-Trøndelag. Dette vil bli en interessant men krevende jobb. For oss i Neadalføret har det stor betydning å få være med og til enhver tid bli oppdatert på hva som skjer i LVK. Ikke minst viktig blir dette med dagens revisjon av konsesjonsvilkårene for Selbusjøen, og  også framtidige revisjoner av konsesjoner i Neavassdraget. Hele fylket skal selvsagt dra nytte av at jeg nå er valgt inn, og jeg er glad for at Gunnbjørn ga klarsignal på at jeg kan få bruke han som «konsulent». Ikke bare revisjonssaker står på sakskartet i LVK. Det er mange store saker som kan gi store utslag for vertskommunene. Her kan nevnes hjemfallssaken, eiendomsskatteberegning og kapitaliseringsrente for eiendomsskatt på kraftverk for å nevne noen av de sakene det er jobbet med i tillegg til revisjoner i 2007 og 2008.
Etter behandlinga av de obligatoriske landsmøtesakene, var det lagt opp til utflukter med  kulturelt program. Vi fra Selbu ble med på en busstur til Masi. Masi ligger i Kautokeino kommune, og var med i planene for neddemming da Altaelva ble utbygd. Masi ble ikke neddemt, og i dag bor det ca. 350 mennesker der. Vi fikk være med ut i elvebåt, fikk omvisning på en gammel  kirkegård og ble servert mat i en lavvo.Maten vi fikk var en tradisjonell samisk rett, bidos  med hjemmebakt brød, multekrem, kaffe og kake. I tillegg var det en samisk guide der som  fortalte om samiske tradisjoner i tillegg  til at hun  joiket. Det var en flott opplevelse, og virkelig verdt å ha med seg som et minne fra turen til Finnmark. Om kvelden var det bankett med underholdning på hotellet der konferansen ble holdt.

Fredag var det så tid for innlegg fra statssekretær, Jarand Felland fra Olje- og energidepartementet. Han holdt et interessant innlegg, og jeg merket meg spesielt det han sa om revisjoner av  gamle konsesjonsvilkår. Revisjon av vilkårene for Selbusjøen ligger nå klare  for behandling i departementet. Resultatet av behandlinga av Vinstrasaken , var langt ifra slik vi kunne ønske det, og derfor var det betryggende å høre statssekretæren si at de med den misnøye dette skapte, ser ekstra nøye på de sakene som står for tur.
Siste post på programmet var en paneldebatt mellom representanter fra ulike politiske partier. De som møtte der, var Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk folkeparti og Fremskrittspartiet. De hadde fått godt gjennomtenkte spørsmålsstillinger på forhånd, og svarene var noe ulike særlig når det gjaldt hjemfallsordninga og offentlig eierskap. Det var ikke overraskende, for der er det som vi alle vet, ulike politiske meninger mellom høyresiden og venstresiden. Uansett var dette en interessant debatt, godt ledet av Caroline Lund fra advokatformaet Lund & CO DA. De fungerer som sektretariat for LVK, og har meget høy kompetanse på saker som angår medlemmene.

I helga er det nok et stort arrangement i Selbu. Det er Barofestivalen som startet opp i fjor, og som arrangeres ved vertshuset Caroline i Flora. Synd at det ble regn i kveld, men jeg antar at floringene «vet råd», og får en fin fest for alle de som tar veien dit. Det er helt fenomenalt hva innbyggerne i Selbu får til på dugnad. Både i juni og august er det noe som skjer nesten hver helg, og de samme personene stiller opp gang på gang. Uten denne store frivillige innsatsen, hadde vi ikke hatt mye å skryte av når det gjelder aktiviteter. Jeg er stolt av alt som skjer her, og det er godt å være ordfører i en kommune der så mange gjør så mye for fellesskapet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: